EL PRESSUPOST 2020 DE L’AJUNTAMENT S’APROVA INICIALMENT PER IMPORT DE GAIREBÉ 2 MILIONS D’EUROS

Dijous, 30 de gener de 2020

El capítol d’inversions és inferior al de l’any passat perquè moltes de les obres previstes enguany s’han estat preparant amb fons del 2019.

El ple de l’Ajuntament de Castellví de Rosanes ha aprovat de forma inicial el pressupost municipal de l’any 2020, que ascendeix a 1.954.117 euros. El capítol d’inversions s’ha reduït respecte del pressupost 2019 no perquè hi hagi previstes menys actuacions, sinó perquè moltes de les que es duran a terme enguany s’han estat preparant i licitant amb els fons del pressupost anterior, i ara ja estan llestes per començar. L’aprovació dels comptes es va fer per set vots a favor (dels regidors i regidores de l’equip de govern integrat per Endavant Castellví i Junts per Castellví) i dos vots en contra dels electes de Fem Poble.

El regidor d’Hisenda, Joan Carles Almirall, va explicar que en l’àmbit dels ingressos, “la filosofia d’aquest equip de govern és la de fer sempre uns ingressos conservadors” i que aquesta “és la manera que hem funcionat els darrers quatre anys i hem sanejat l’Ajuntament”. Almirall va ser l’encarregat de glossar, detalladament, cadascun dels capítols pressupostaris durant el ple.

Unes despeses ajustades i diferents inversions previstes

En relació a l’exercici econòmic 2020, l’alcalde, Adrià Camino, assenyala per la seva part que “podem dir que encetem un bon any ple d’inversions en infraestructures en tot el municipi i podem estar molt satisfets de les millores en matèria social que estan previstes. Tot i que encara queda molt per fer crec que aquest pressupost és un pas endavant en la gestió del recursos municipals i ens ajudarà a fer una transició cap al model de poble que volem. Tot i que tenim un pressupost molt ajustat en les seves despeses comuns, pel que fa a la inversió aquest any estan programades quatre obres derivades del pressupost del 2019 que es desenvoluparan al nucli antic. A part, també tenim programat fer una inversió important amb romanent de tresoreria per reurbanitzar el carrer Castell de Sant Jaume, al barri del Taió. Pel que fa a Can Sunyer i Valldaina tenim planejat fer un canvi de l’enllumenat públic a llum LED a tota la urbanització”.

El regidor d’Hisenda, Joan Carles Almirall, va glossar el detall dels capítols de despesa i va fer notar que la financera s’ha incrementat respecte allò comentat en audiència pública perquè el lletrat de l’Ajuntament en el cas de la reclamació del SWAP ha recomanat consignar els diners per als interessos fins que la sentència –que ara mateix és favorable a l’Ajuntament- no sigui ferma. També hi ha un increment del capítol de personal, entre d’altres pel fet que es preveu fer plans d’ocupació amb fons municipals, per l’increment de les retribucions de l’equip de govern -que ara té més regidors que el mandat passat- i per l’increment del sou de la plantilla municipal previst per normativa estatal. En plans d’ocupació propis, la voluntat és poder generar ocupació en l’àrea de brigada i de la dinamització del Centre Cívic de Can Sunyer i Valldaina i del Casal de la gent gran.

En el capítol d’inversions, Almirall va assenyalar que els 39.000 euros pressupostats inicialment el 2020 “semblen molt poquet. Van a enllumenat públic i a adequació de la xarxa d’abastament d’aigua. Tot i això, el que és veritat és que arrosseguem inversions del 2019 per valor de més d’1,2 milions d’euros”, com l’actuació al polígon industrial, l’arranjament del CCR, millores al carrer de Manel Fernández i obres a l’escola vella que han començat o aniran començant aquest 2020. A part, s’han obert dues partides amb baix import a l’espera de poder-les incrementar per fer la reurbanització del C/Castell de Sant Jaume (via romanent de tresoreria) i la transformació de l’escola vella en centre social amb piscina (via subvenció PUOSC).

En matèria financera, Almirall va explicar que la voluntat de l’Ajuntament és liquidar aquest 2020 el crèdit bancari per poder alliberar l’ús del romanent de tresoreria de cara al 2021, ja que ara el seu destí només pot ser inversió considerada sostenible. El regidor d’Hisenda també va destacar la important davallada del deute municipal, que passarà en poc més de quatre anys de superar el milió d’euros a estar per sota dels 200.000 a finals del 2020.

Des del grup municipal de Fem Poble, el regidor Joan Carles Ventura va objectar que “aquest any no se’ns ha donat l’oportunitat d’aportar res” al projecte de pressupost. Ventura va indicar a més que els comptes els veien “continuistes” respecte d’anys anteriors. “Pensàvem que a l’haver-hi més gent amb idees noves, seria diferent”, va afegir. El regidor de Fem Poble va posar sobre la taula diferents aspectes que considerava que s’haurien d’haver inclòs o bé potenciat al pressupost segons el seu grup, com la memòria històrica, el catàleg de patrimoni, el camí del nucli antic al polígon industrial o la participació ciutadana, entre d’altres, i va mostrar-se en desacord amb l’increment de sou dels regidors i regidores respecte del mandat passat.

Darrera actualització: 30.04.2020 | 11:28