EL PROJECTE DE PRESSUPOST 2020 DE L’AJUNTAMENT S’HA PRESENTAT EN AUDIÈNCIA PÚBLICA I RONDARÀ ELS 2 MILIONS

Dijous, 23 de gener de 2020

El regidor d’Hisenda va insistir en aspectes com la necessitat de reformular el model de recollida de residus per reciclar millor.

El projecte de pressupost municipal per a l’any 2020 de l’Ajuntament de Castellví de Rosanes es va presentar dilluns a la tarda en audiència pública, prèvia al pas dels comptes pel ple en pròxims dies. L’acte va servir per explicar les línies mestres en què s’està treballant per al pressupost d’enguany –que es preveu que sigui d’aproximadament 2 milions d’euros– i per recollir els comentaris de les persones assistents. Un dels aspectes que va repetir-se diversos cops en l’audiència, i que té un impacte directe en el pressupost municipal, és la necessitat de millorar la recollida selectiva. Segons que va explicar el regidor d’Hisenda i Serveis externalitzats, Joan Carles Almirall, “estem estudiant un canvi de model, perquè volem tenir les escombraries més ben reciclades”. Reciclar malament suposa per a l’Ajuntament –i per tant per a tota la ciutadania de Castellví- un sobrecost econòmic.

La presentació dels comptes previstos aquest 2020 va ser a càrrec del regidor d’Hisenda acompanyat de l’alcalde, Adrià Camino. En el capítol de despesa de personal, es va explicar entre d’altes detalls la voluntat de l’Ajuntament d’impulsar plans d’ocupació amb recursos propis durant aquest any.

En despesa corrent, es preveuen incrementar els serveis inclosos en neteja d’edificis a través del nou contracte que sortirà a concurs enguany, i també es vol tirar endavant el pla de gestió forestal de la finca de bosc municipal. El pressupost inicial inclouria una rebaixa numèrica en manteniment de via pública, però no perquè es pretengui fer menys actuacions, sinó perquè aquestes tindrien altres vies de finançament, com per exemple el romanent de tresoreria del 2019 un cop liquidat el pressupost de l’any passat.

En aquest mateix capítol de despesa corrent s’hi inclou també la recollida de residus i la neteja viària, que s’han de licitar de nou en breu. L’Ajuntament ha encarregat a la Diputació de Barcelona un estudi sobre el model de recollida com a pas previ a la licitació. Quant als costos del servei, Almirall va explicar que mentre els ingressos per la taxa d’escombraries són d’uns 125.000 euros, el cost real de recollir la brossa són uns 200.000 euros, i que el fet de reciclar malament penalitza les arques públiques pels cànons que Castellví ha de pagar derivats de portar a l’abocador brossa que es podria reciclar i pel fet de no separar bé la fracció orgànica.
En el capítol d’ajuts socials i subvencions es mantindran les ajudes d’anys anteriors (llibres, estudis no obligatoris, escola bressol, etc.), mentre que hi haurà menys despesa en el servei d’atenció domiciliària (SAD) perquè hi ha hagut una baixada en la demanda d’aquest suport.

En matèria d’inversions, la majoria d’actuacions previstes el 2020 estaran finançades a través de recursos arrossegats del pressupost del 2019, quan es van fer els treballs tècnics i de licitació de diferents actuacions que s’aniran posant en marxa en breu.

En l’àmbit financer, l’Ajuntament de Castellví reduirà un any més el deute municipal, seguint la línia dels darrers anys, i cap a finals d’aquest 2020 podria situar-se al voltant dels 250.000 euros. Almirall va explicar, com a referència, que a 31 de gener del 2017 el deute era de gairebé 600.000, fet que haurà suposat una reducció de pràcticament 350.000 euros en tres anys.

Darrera actualització: 30.04.2020 | 11:40