L’AJUNTAMENT MODIFICA EL REGLAMENT DE PRESTACIONS ECONÒMIQUES PER ADEQUAR MILLOR LES AJUDES A LA REALITAT SOCIAL

Dimarts, 18 de febrer de 2020

El canvi respon. a la voluntat de poder fer valoracions més justes i equitatives de cara al suport a les famílies

L’Ajuntament de Castellví de Rosanes ha aprovat modificar el reglament de prestacions econòmiques de caràcter social per ajustar millor els barems i ajudes que s’atorguen a la realitat de les famílies ateses per Serveis Socials. Algunes de les novetats són, per exemple, que es deixarà de fer servir com a referència econòmica l’indicador de renda de suficiència de Catalunya (IRSC) i es passarà a utilitzar el salari mínim interprofessional (SMI). També puja el pes del component social en la valoració de la situació familiar. Alhora, s’ha establert un reglament complementari per a les persones usuàries de la targeta moneder, que s’utilitza per a prestacions d’aliments, higiene i dietes especials.

La regidora de Benestar Social, Vicky Castellanos Núñez, explica que “des de la creació del reglament l’abril del 2015 s’ha anat modificat en diverses ocasions. I és com creiem que ha de ser. Un reglament ha d’estar actiu i ser pràctic”. Quant a l’objectiu de les darreres modificacions introduïdes, assegura que es pretén aconseguir unes “valoracions més justes i equitatives. Per fer aquests canvis, s’han fet diferents comparacions i s’han plantejat diverses opcions” abans de prendre una decisió.
Entre els canvis aprovats finalment, s’incrementa el topall econòmic modificant l’import de referència per als càlculs. Ara es prendrà de base el 75% de l’SMI (675 euros per al primer membre de la unitat familiar) i no pas l’IRSC (569,12 euros) com fins ara. Per aquest canvi de referència, puja també la quantitat màxima anual a rebre en concepte de prestacions per unitat familiar, que passa de 2.561,04 euros a 3.037,50 euros. A banda, s’incrementa la despesa màxima deduïble per lloguer o hipoteca, que passa de 600 a 750 euros.

Els canvis en el reglament també comportaran que la puntuació social tingui més pes en la valoració total, i es passi d’un percentatge de 70-30 (econòmica-social) a un de 60-40, en els mateixos termes. En les valoracions econòmiques, s’incrementen els trams de renda per repartir de forma més equitativa la puntuació, i en les socials, s’inclouen nous conceptes a valorar com l’execució hipotecària.

Pel que fa a l’àmbit temporal de valoració, es redueix el termini a estudiar. En comptes d’agafar-se dades dels darrers sis mesos, es prendran només dades dels darrers tres mesos, perquè es considera que així s’obtindrà una valoració més real de la situació familiar i que atengui a les circumstàncies imprevistes que hi hagi pogut haver.

El reglament incorpora també un nou annex amb les normes d’ús de la targeta moneder per a aquelles unitats familiars que tinguin assignada ajuda d’alimentació, higiene i dietes especials. En aquest reglament d’ús es fixen les condicions en què es podrà fer servir la targeta, com s’han de justificar la despesa feta i la llista de productes exclosos.

Darrera actualització: 30.04.2020 | 11:12