El ple demana que s’estudiï la reobertura del consultori mèdic de Castellví, tancat des de l’inici de la pandèmia per la reordenació d’efectius

Dijous, 11 de juny de 2020 a les 00:00

En la sessió es va sol·licitar també que s’eliminin limitacions fiscals que constrenyen els Ajuntaments i la rebaixa de l’IVA cultural.

El ple municipal de Castellví de Rosanes ha aprovat una moció per demanar al departament de Salut que estudiï la reobertura del consultori mèdic de Castellví de Rosanes, que es va tancar a l’inici de la pandèmia amb motiu de la reordenació dels efectius sanitaris. El text mostra la comprensió municipal envers el context que va portar el departament a tancar-lo i afirma que “les circumstàncies ens demanen ser prudents i coherents”, però malgrat això se sol·licita un estudi de viabilitat de tornar a prestar el servei mèdic al municipi. L’Ajuntament ha demanat una reunió amb els responsables sanitaris de la zona per traslladar-los formalment aquesta petició.

Actualment es prioritza l’atenció telemàtica i telefònica, però en aquells casos en què cal atenció presencial, els veïns i veïnes de Castellví de Rosanes s’han de desplaçar fora del municipi fins a Masquefa, Gelida, Martorell o Sant Andreu de la Barca, segons l’hora del dia i del dia de la setmana.

L’alcalde, Adrià Camino, va explicar al ple que “entenem perfectament quines són les circumstàncies que han dut el departament de Salut a fer una reordenació dels seus CAP, del seu personal, etc. Entenc les circumstàncies de la realitat i entenc que és mol difícil, però no per això hem de deixar de lluitar”. Camino va recordar com va costar, en el seu dia, poder disposar del consultori mèdic a Castellví. Per això, va afegir, es demana que des de Salut “facin aquest estudi i mirin si realment és viable obrir el consultori” amb zones separades d’acord amb els protocols actuals. La moció fa palesa la petició local que “aquest tancament ocorregut el mes de març no suposi, en cap cas, un motiu per rebaixar o tancar definitivament el servei d’atenció primària de salut a Castellví de Rosanes”. La moció destaca també la voluntat de “treballar conjuntament” amb les autoritats sanitàries “per revertir la situació que patim actualment a Castellví de Rosanes i trobar una solució que pugui satisfer les necessitats de la nostra ciutadania i del Departament”.

Segons Camino, la informació de què disposa actualment l’Ajuntament és que la reobertura sembla que no es plantejarà com a mínim fins a primers de tardor, i va expressar que “em preocupa moltíssim” que es fixi com a centre de referència per a Castellví el CAP de Masquefa, que està a una distància “d’entre 20 i 30 minuts” amb cotxe del municipi.
Des del grup municipal Fem Poble-ERC, la regidora Anna Gil va demanar prudència i va explicar que el seu grup havia fet una consulta a un diputat sobre la situació dels consultoris locals i va indicar que “ens ha assegurat que en cap cas s’ha dit que els CAP locals no s’obririen, sinó que s’està treballant en la manera de fer-ho”. Gil va afegir que “ens han assegurat que el departament de Salut està treballant en la gestió de la reobertura dels CAP, però és clar, no és fàcil. Han de garantir que puguin conviure els dos circuits, COVID i no COVID, han d’assegurar l’atenció presencial, la telefònica, la virtual…”. La regidora va exposar la importància del consultori mèdic per a Castellví i la disposició del seu grup municipal per treballar aquest tema conjuntament amb l’equip de govern. En aquest sentit, l’alcalde va assenyalar que seran convocats a la reunió amb els responsables sanitaris de la zona per parlar-ne i treballa-ho plegats.

Mocions per a les finances municipals i la cultura

En el mateix ple es van aprovar dues mocions més. Una a proposta dels grups municipals d’Endavant Castellví i Junts per Castellví per demanar una rebaixa temporal de l’IVA cultural i llançar un missatge de suport al sector de la cultura des de l’Ajuntament.

La segona moció, a proposta del grup Fem Poble-ERC, va ser per demanar la flexibilització de les regles fiscals que constrenyen els Ajuntaments amb la finalitat d’augmentar la capacitat pressupostària del món local i permetre, entre d’altres, eliminar la regla de la despesa en els “Ajuntaments que presentin una situació de superàvit o equilibri pressupostari i un nivell d’endeutament inferior al 110% sobre els ingressos corrents” i “que els Ajuntaments puguin generar dèficit en exercicis pressupostaris en què s’hagin donat situacions extraordinàries”.

Al llarg dels darrers mesos, l’Ajuntament de Castellví s’ha anat sumant també a d’altres iniciatives del món supramunicipal en aquesta mateixa línia.

Centres de referència

De dilluns a divendres, de 8 a 20h
CAP Masquefa (93.772.64.34 – Av. Catalunya, 3-5)

De dilluns a divendres, de 18 a 15h
CAP Gelida (93.779.23.62 – Av. Circumval·lació, 41)

Dissabtes i festius, de 8 a 20h
CAP Martorell (93.775.51.03 – Av. Mancomunitats Comarcals, 9)

Tots els dies, de 20 a 08h
Hospital de Martorell (93.774.20.20 – Av. Mancomunitats Comarcals, 1)

CUAP Sant Andreu de la Barca (93.635.66.51 – C/Sant Feli Neri, 18)

Darrera actualització: 12.06.2020 | 11:05