Castellví engega aquest 2022 els pressupostos participatius perquè el veïnat pugui proposar i votar projectes de millora

Dimecres, 2 de febrer de 2022

El ple ha aprovat el reglament que els regirà i la ciutadania podrà definir i decidir el destí de 31.000 euros d’inversions

Castellví de Rosanes posarà en marxa aquest 2022 la seva primera experiència de pressupostos participatius, que tenen per objectiu que els veïns i veïnes puguin proposar i decidir el destí de 31.000 euros del pressupost a través de projectes de millora del municipi. El ple ha aprovat el reglament que regirà el funcionament d’aquesta primera edició, que abasta el 2022 i el 2023. El document es pot consultar en un nou espai del web municipal dedicat als Pressupostos participatius (enllaç). La ciutadania, doncs, podrà prendre la paraula per definir i votar millores per a Castellví.

L’alcalde, Adrià Camino, assenyala que “iniciem aquest projecte amb molt entusiasme i esperem que els veïns i veïnes de Castellví participin, debatin i votin quin és el poble que volen”. Per a Camino, els pressupostos participatius són “una eina de democràcia participativa per apropar la gestió municipal a la ciutadania” i assenyala que “posem a disposició dels veïns i veïnes una partida pressupostària de 31.000 euros perquè puguin fer propostes per millorar el poble. Aquelles propostes que siguin més votades per la ciutadania les executarem al llarg del 2022-2023“ fins a esgotar els 31.000 euros de la partida.

El veïnat prendrà la paraula dues vegades

El procés de pressupostos participatius implica que el veïnat prengui la paraula dues vegades. Primer, els veïns i veïnes a títol particular o en grup, i també les entitats, podran proposar inversions en dues línies: propostes per valor de fins a 10.000 euros i projectes de 10.001 a 20.000 euros. Després, a través de la votació, es podrà escollir d’entre les inversions aquelles que cadascú consideri prioritàries o bé que aporten solucions i millores més destacades. Al final de tot el procés, els projectes s’ordenaran de més a menys vots. 

Un cop ordenats, s’aniran executant començant pel més votat i se seguirà per odre descendent sempre que l’import sumat no superi els 31.000 euros. El procediment detallat de tot aquest circuit és el que queda recollit al reglament aprovat al ple i en breu s’iniciarà una campanya informativa per explicar-ne el funcionament. Prèviament, el reglament passarà tot el tràmit preceptiu d’informació pública.

Un reglament participat

Per a l’elaboració del reglament, s’ha comptat per una banda amb el suport tècnic i assessorament de la Diputació de Barcelona i, de l’altra, amb el treball d’una comissió municipal integrada per regidors i regidores de tots els grups i personal tècnic de l’Ajuntament.

La regidora Anna Gil, de Fem Poble-ERC, anima també la ciutadania a participar en els pressupostos participatius i en relació al procés previ, ha volgut ressaltar que el seu grup ha fet aportacions al reglament a través de la comissió. Alhora, ha posat de relleu que “per a nosaltres la participació ciutadana és clau per al municipi” i que “una vegada aprovat el reglament cal fer molta feina a nivell de comunicació, perquè la gent s’engresqui a participar, i també de formació”. La regidora ha lamentat que en la convocatòria d’audiència pública prèvia no s’hagués aconseguit ressò: “potser calia fer més difusió de l’audiència i del tipus de projecte que es presentava”, afirma.

Darrera actualització: 3.02.2022 | 08:07