El pressupost 2023 de Castellví aposta per donar més suport a les entitats locals i fer inversions en xarxes de serveis bàsics

Dilluns, 2 de gener de 2023

Els comptes d’aquest any pugen fins als 2.151.982 euros

Accedeix a l'àudio del ple extraordinari on es va aprovar el pressupost (enllaç extern)

El pressupost 2023 de Castellví de Rosanes es va aprovar inicialment per ple el passat 28 de desembre i suma 2.151.982 euros, tant d’ingressos com de despeses. En aquest segon apartat, en destaquen especialment l’aposta per donar més suport a les entitats locals, les despeses socials i d’ajuda a les famílies i també la inversió municipal en infraestructures de serveis bàsics per a la ciutadania, com el clavegueram, l’enllumenat, la xarxa d’aigua i la creació d’una comunitat energètica local per generar electricitat per a serveis i edificis públics i arribar amb els excedents a veïns i veïnes que s’integrin a la comunitat.

L’aprovació inicial dels comptes del 2023 es va fer amb 7 vots a favor dels regidors i regidores de l’equip de govern (Endavant Castellví i Junts per Castellví), i l’abstenció de les dues regidores de Fem Poble-ERC. L’encarregat d’explicar el pressupost al ple va ser el regidor d’Hisenda, Joan Carles Almirall, que va glossar les principals línies d’ingressos i de despeses. Pel que fa als ingressos, el regidor d’Hisenda va assenyalar que “sempre ha sigut la intenció d’aquest equip de govern intentar ajustar-se al màxim, tirant a la baixa, en la previsió d’ingressos. Que no ens passi que preveiem molts ingressos, després no venen i llavors és quan entres en dèficit”, va afegir, recordant que fa anys això havia passat a l’Ajuntament.

Pel que fa a les despeses, Almirall va fer incís que s’ha doblat el cost previst de l’electricitat -passant de 60.000 a 120.000 euros- i, en despeses que tenen un impacte directe en la ciutadania, el regidor va destacar que “mai s’han destinat tants diners com aquest 2023 a les entitats”. L’objectiu és que aquestes puguin programar activitats per “dinamitzar, juntament amb l’Ajuntament, la vida social del municipi” ara que la situació ja es preveu de normalitat tot l’any. En total, l’Ajuntament dedicarà 21.000 euros a finançar projectes que presentin les entitats en activitats culturals i la cooperació, als quals s’han de sumar més de 17.000 euros addicionals de suport directe a entitats per prestació de diferents serveis i activitats fixes al municipi. 

Pel que fa a les beques, ajudes i subvencions a les famílies, hi ha pressupostats més de 24.000 euros en diferents línies de suport (llibres, estudis, escola bressol...). El regidor d’Hisenda també va destacar al ple que s’incrementa la despesa del banc d’aliments municipal per atendre les famílies en situació de vulnerabilitat del municipi. En matèria social, es preveuen igualment 35.000 euros per a serveis socials bàsics d’atenció primària, 35.000 euros més per al servei d’atenció domiciliària i 2.700 per a teleassistència, i també 10.000 euros per a l’auxiliar de conversa d’anglès de l’escola, entre d’altres despeses.

Inversions en infraestructures bàsiques de serveis
En les inversions, el pressupost 2023 prioritza la millora d’infraestructures de serveis bàsics per a la població com són el clavegueram, l’enllumenat, la xarxa d’aigua i la creació de la comunitat energètica de Castellví de Rosanes. Almirall va explicar que algunes d’aquestes inversions apareixen d’inici al pressupost -com gairebé 27.000 euros per a millora de l’enllumenat- i d’altres s’hi afegiran quan es tanquin els comptes del 2022 o en el moment que arribin subvencions que l’Ajuntament té demanades.

Entre els diferents projectes previstos el 2023, el regidor d’Hisenda va destacar l’inici del projecte de clavegueram de Can Sunyer, la urbanització de l’entorn de la piscina de l’escola vella -que serà més o menys àmplia depenent de si es pot disposar d’una subvenció-, el pla director de clavegueram de Castellví -un instrument que s’està redactant i que serà clau per millorar la xarxa de sanejament de diferents barris, com per exemple la zona de Maria Sunyol i C/Sant Miquel del Taió-, i les inversions en la xarxa d’aigua, especialment al carrer de la Muntanya (Can Sunyer). 

El debat plenari sobre el pressupost
En el transcurs del ple, i una vegada explicats els comptes per part del regidor d’Hisenda, es va iniciar el debat sobre el pressupost 2023. Des de Fem Poble-ERC, la regidora Anna Gil va comentar alguns aspectes dels comptes per demanar més informació i aportar el punt de vista del seu grup, en temes com el medi ambient i la gestió forestal o la urbanització de l’entorn de la nova piscina, entre d’altres. La regidora també va fer incís en la gestió del pressupost i va afirmar que “segurament els números fets per nosaltres serien molt similars als que vostès han fet, però del que sí que estem convençuts que nosaltres faríem diferent seria la gestió. Quant al sentit de vot, i fent de nou incís en la gestió, va afirmar que “no votarem negativament, però ens abstindrem”.

La regidora de Benestar Social, Vicky Castellanos Núñez, en la seva intervenció va respondre a alguns punts plantejats per la regidora de Fem Poble-ERC. Posteriorment, com a resum del pressupost 2023, va afirmar que “crec que és un dels pressupostos amb més pressupost social, en el qual es dediquen més recursos a les persones”, i va afegir que si en determinat moment calgués augmentar més diners en partides socials per a necessitats bàsiques, hi ha el compromís de fer-ho.

Recursos i priorització
En el transcurs del debat del ple, Gil va tractar també sobre la inversió en millora de parcs, va preguntar al govern municipal per les accions fetes el 2022 en aquest sentit i va afirmar que, per al seu grup, espais com la plaça del Roure i les plataformes del carrer de Manel Fernández són una prioritat.

L’alcalde, Adrià Camino, va respondre que s’ha remodelat el pati de Centre Cívic de Can Sunyer i Valldaina durant el 2022 i queda pendent de remodelar el parc de la Solidaritat, situat just al davant, el 2023 i que hi ha elements que van en aquest espai que ja s’han comprat. Quant a la pl. del Roure i les plataformes del C/Manel Fernández, Camino va explicar que són temes que s’han començat a treballar, però que en no haver-hi recursos per a tot, “la prioritat que hem posat ha sigut la de Can Sunyer, entre altres coses per fer un repartiment el més just possible de la inversió que fèiem en el mandant en espais d'utilització pública

Gil i Camino van debatre també sobre com s’executen els projectes, ja que la regidora va afirmar que “la improvisació i la urgència no pot ser el tarannà habitual, que és una mica el que nosaltres ens ha donat la sensació que feien durant aquesta legislatura”. Camino va respondre que, del pla de mandat i del projecte municipal previst, “gairebé estem complint el 100%” i va afegir-hi que “sí que hi ha planificació”. El problema, va dir l’alcalde, és que “de vegades, per molt que tinguis els projectes, has de buscar els recursos i moltes vegades ens passen imprevistos, com una canonada de clavegueram que rebenta i quan et poses a estudiar la reparació, en comptes de costar-te 20.000 euros que tenies pressupostats te'n costa 130.000 i et desquadra tota la resta. És normal perquè vivim en un municipi que tenim dèficit de finançament.

 

Darrera actualització: 2.01.2023 | 18:18