La mesura ha entrat en vigor amb la publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya
Les pluges dels darrers mesos han fet pujar les reserves dels embassaments de les conques internes de Catalunya, i la Generalitat ha decretat que el sistema Ter-Llobregat, dins del qual es troba Castellví, surti de l’estat d’alerta per passar al de prealerta. En aquest context, i tal com ja es va avançar fa unes setmanes, des de l’Ajuntament de Castellví es fa un prec a tots els veïns i veïnes del municipi per mantenir els bons hàbits d’estalvi i ús eficient d’aigua a les llars que s’han adquirit des que, ara fa més de dos anys, van començar les restriccions per la sequera.
A Castellví, segons les darreres dades publicades per l’Agència Catalana de l’Aigua, cada veí i veïna va consumir 184 litres/dia durant el mes de febrer. Ara convindria que aquesta xifra es mantingués el més estable possible durant els mesos estivals i que si s’incrementa, ho faci poc. Mesures tan senzilles com tancar l’aixeta quan ens rentem les mans o les dents, recollir l’aigua freda que surt al principi de la dutxa per reaprofitar-la, engegar rentadora i rentavaixelles només quan són ben plens, o bé usar sistemes eficients de reg i triar plantes que necessitin poca aigua, entre d’altres, suposen l’estalvi de desenes de litres cada dia.
L’Ajuntament, per la seva part, segueix treballant en la línia encetada ja fa uns anys de renovar i fer més eficient la xarxa de distribució d’aigua potable al municipi, seguint el Pla director d’abastament d’aigua. Per aquest 2025, hi ha previstes importants inversions als barris del Taió i de Can Sunyer per renovar la xarxa i evitar pèrdues d’aigua, i també la recuperació del Pou Anoia per tenir una font addicional de subministrament.
La situació de prealerta no comporta limitacions. No obstant això, les autoritats competents seguiran fent un seguiment de l’evolució de les reserves hídriques. L’objectiu és sempre fer que aquestes reserves durin el màxim possible, ja que els episodis de sequera són periòdics i es preveu que cada vegada siguin més recurrents. A més, entrem en els mesos de més calor de l’any, que és una es fa un ús més intensiu de l’aigua a Catalunya.