Els tributs del 2024 s’aproven al ple amb diferents increments al voltant del 6% derivats de la inflació i la pujada de costos dels serveis

Dimecres, 8 de novembre de 2023

Els canvis ara s’exposaran al públic, tal com marca la normativa, abans de poder ser definitius

Àudio de la sessió plenària (enllaç extern)

Les ordenances fiscals del 2024 de Castellví de Rosanes -les taxes i els impostos municipals- s’han aprovat per ple amb uns increments que ronden el 6% en diferents tributs, tal com es va anunciar en audiència pública ara fa uns dies.  Aquests augment deriven d’una situació d’inflació i de la pujada de costos dels serveis que l’Ajuntament presta a la ciutadania, i amb alguns tributs que feia una dècada que no es modificaven. Les ordenances del 2024 van aprovar-se amb els únics vots a favor de l’equip de govern d’Endavant Castellví i els vots en contra de la resta de grups municipals (Junts per Castellví i Fem Poble-ERC). Els canvis ara s’exposaran al públic abans de poder ser definitius a 1 de gener.

El pas de les ordenances pel ple va suscitar un intens debat entre les diferents formacions. El regidor d’Hisenda, Joan Carles Almirall, va ser l’encarregat d’explicar un per un els canvis i increments previstos i va lamentar, responent a les diferents qüestions plantejades pels grups municipals al ple, que ni Junts per Castellví ni Fem Poble-ERC no haguessin fet arribar cap proposta alternativa abans de la sessió. L’alcalde, Adrià Camino, va concloure que “a ningú no li agrada apujar impostos. No és una cosa que sigui agradable per cap equip de govern”, i va fer ressaltar que el 2024 l’Ajuntament haurà de treure a concurs els nous contractes de diferents serveis que s’ofereixen a la ciutadania i que aquests tindran segur increments de preu per al municipi perquè els costos de tot han pujat.

Almirall, en l’explicació de les ordenances pel 2024, va assenyalar que s’ha optat per exemple per apujar més l’IAE -adreçat a empreses que facturen més d’un milió d’euros- que l’IBI per minimitzar l’impacte dels increments en el veïnat. 

En el cas de l’IBI, el tipus de gravamen serà del 0,79 el 2024 (tant el 2022 com el 2023 ha estat del 0,7432). Des del 2021, quan es va aprovar la darrera modificació de l’IBI, l’IPC ha pujat més d’un 12%, mentre que l’increment aprovat per l’Ajuntament és de la meitat, al voltant del 6%. Amb tot, el gravamen del 2024 serà encara inferior al que es va aplicar anys com el 2014 o el 2015.

Pel que fa a la taxa d’escombraries, es preveu que passi dels 150 als 159,30 euros per llar (+6,2%), després de més d’una dècada congelada. Tot i això, els costos del servei encara doblen els ingressos per la taxa. L’impost de vehicles també variarà gairebé un 6% després de més d’una dècada sense canvis. En el mateix període que aquests dos tributs han estat congelats, l’increment de l’IPC frega el 27%.

L’impost de construccions i instal·lacions i obres (ICIO) també s’incrementarà el 2024, així com l’impost d’activitats econòmiques (IAE), que portava també molts anys congelat.

D’altra banda, les tarifes d’aigua variaran també per l’impacte directe de la inflació -al voltant d’un 19% entre el darrer cop que es va modificar la tarifa i la previsió per al 2024- i sobretot per la pujada dels costos que Aigües Ter Llobregat aplicarà a l’Ajuntament en la compra d’aigua, que en alguns conceptes supera el 70% respecte del 2023. Malgrat l’intent municipal, va explicar Almirall, de minimitzar l’impacte de totes aquestes pujades en la tarifa, finalment l’increment haurà de ser d’un 29% de mitjana.

Tots els grups de l’oposició hi voten en contra

Tant Junts per Castellví com Fem Poble-ERC van votar en contra de les ordenances fiscals per al 2024. Vicky Castellanos Núñez, portaveu de Junts per Castellví, va afirmar que “no donarem suport a una pujada d’impostos tan generalitzada. Amb ella incrementem la pressió fiscal cap a tota la ciutadania. Entenem que a vegades és necessari apujar els impostos, però no d’una forma tan generalitzada en un any de pujada de les hipoteques i de la cistella de la compra”. Castellanos també va dir que caldria abaixar despeses i va mostrar-se crítica amb l’import destinat a festes el 2023 i amb les despeses de les retribucions dels càrrecs electes.

Anna Gil, portaveu de Fem-Poble-ERC, va assenyalar que “tenim la responsabilitat i l'obligació de ser el més justos possibles amb les propostes per equilibrar al màxim la necessitat d'ingressos de l'Ajuntament i la situació econòmica del municipi i dels seus veïns i veïnes”, i en aquest sentit es va preguntar “què ha canviat” respecte de fa un any, quan el govern municipal va decidir no apujar els impostos pel 2023 ja que, segons van dir, “la pressió que pateix la ciutadania en cap cas ha millorat”.

Quant a l’IBI, Gil va dir que “podríem valorar una pujada menys significativa pensant en el futur”, i pel que fa a la recollida d’escombraries va incidir en la necessitat d’incrementar el reciclatge per reduir despesa del servei. La regidora de Fem Poble-ERC també va insistir en ser “el màxim responsables en la despesa del 2024”.

L’alcalde, Adrià Camino, va concloure el debat explicant que abans d’apujar els tributs, “el primer que vam intentar fer és contingència de despesa per al 2024”, però el fet de tenir tantes licitacions en l’horitzó, va indicar Camino, fa que “només tens dues opcions, o intentes tenir ingressos suficients per pagar un servei amb la mateixa qualitat que el tenim actualment, o no augmentes ingressos i si retalles el serveis, malament, perquè no podrem oferir els serveis correctes a la ciutadania i no podrem fer totes les coses que tots nosaltres li demanem a aquest Ajuntament”.

Darrera actualització: 8.11.2023 | 12:28