La Jugateca del Medi Ambient proposa deu tallers familiars aquest 2022 per aprendre a estimar i cuidar l’entorn d’una manera divertida

Dimecres, 12 de gener de 2022

De cada activitat se’n faran dues sessions, una al nucli antic i una altra, a Can Sunyer i Valldaina

El 2022, les famílies de Castellví de Rosanes tindran un munt de divertides cites per aprendre a estimar i cuidar l’entorn natural. Es tracta de la Jugateca del Medi Ambient, una proposta que consisteix en deu tallers diferents de temàtica ambiental repartits al llarg de l’any. De tallers n’hi haurà un cada mes –excepte juliol i agost- i de cadascun, se’n faran dues sessions: una al nucli antic de Castellví i l’altra, a Can Sunyer i Valldaina. El taller de la Jugateca d’aquest gener servirà per aprendre a construir i col·locar caixes-niu per a ocells.

La regidora de Medi Ambient, Amalia Sánchez Lemos, explica que “les jugateques són espais de jocs per a famílies on s’ofereix una oportunitat d’aprenentatge i experimentació a través del joc, i tenint com a fil conductor en aquest cas la sostenibilitat ambiental”. L’objectiu d’aquestes activitats, afegeix la regidora, “és fomentar els valors de cura de l’entorn, creativitat i experimentació”. Així, doncs, “la Jugateca del Medi Ambient de Castellví serà un espai on a través d’activitats i jocs, les famílies i els infants podran descobrir la natura que els envolta, la flora i la fauna, i aprendre a respectar l’entorn d’una manera divertida”, conclou.

Els tallers es faran en cap de setmana. El primer, de caixes-niu, s’ha programat els diumenges 23 i 30 de gener d’11 a 13h. El dia 23 es farà la sessió al nucli antic (Casal de la gent gran) i el dia 30, al Centre Cívic de Can Sunyer i Valldaina. Les dues sessions seran iguals i cada família podrà escollir la que més bé li vagi. Els tallers són oberts a totes les edats i estan sobretot adaptats a la franja de 6 a 12 anys.

Plantes remeieres, llavors i un munt de manualitats ecològiques
Els deu tallers previstos a la Jugateca del Medi Ambient de Castellví 2022 tocaran temes ben diversos: ocells, insectes, plantes remeieres, bombes de llavors per plantar al jardí, samarretes personalitzades amb animals salvatges de la zona i aprendre a reciclar de forma divertida, entre d’altres.

El taller del mes de febrer, previst per als dies 20 i 27, es titula “Pocions de bruixa: plantes medicinals”, una sessió on els menuts esdevindran aprenents de bruixes i bruixots per conèixer un munt de coses sobre les herbes remeieres i fer pocions (infusions) amb elles.

Els tallers els oferirà l’entitat Bosc de llum, una associació sense ànim de lucre formada per una trentena de professionals de diferents disciplines.

Calendari de tallers de la Jugateca

  • Gener. Construcció de caixes-niu: construirem caixes-niu per col·locar-les al nostre municipi i descobrirem com de necessàries que són per la conservació de la natura.
  • Febrer. Pocions de bruixa. Plantes medicinals: ens convertirem en bruixes i bruixots i aprendrem tot sobre les plantes medicinals mentre fem una poció amb elles.
  • Març. Encistella el residu: aprendrem com reciclar d'una forma lúdica, encistellarem els residus en el contenidor que correspon i aprendrem les 5R.
  • Abril. Bombes de llavors: mitjançant la tècnica japonesa del nendo dango, crearem bombes plenes de llavors per reforestar els nostres parcs i jardins.
  • Maig. Fem de biòlegs. Itinerari naturalista: de la mà d'un biòleg, farem una petita excursió on descobrirem quins secrets amaga la natura que ens envolta. Cal portar roba i calçat còmodes.
  • Juny. Samarretes bestials: amb motiu del dia mundial del Medi Ambient, porteu les vostres samarretes perquè podreu estampar-hi animals salvatges del nostre municipi.
  • Setembre. Cuques, bitxos i bestioles: ens endinsarem en el món secret dels insectes, descobrint moltes curiositats mentre observem mostres o insectes vius que podem trobar al nostre municipi.
  • Octubre. Revisió de caixes-niu: una vegada a l'any s'ha de netejat la caixa-niu per a que al següent any torni a niar els ocells. En aquest taller descobrirem que ha passat a les nostres caixes-niu i farem un mòbil d'ocells.
  • Novembre. Reciclatge creatiu: amb materials reciclats utilitzarem la nostre creativitat per fer un cotxe eòlic, que funciona amb el vent.
  • Desembre. Manualitat ecològica d'hivern: realitzarem titelles senzilles amb materials reciclats per jugar o decorar amb elles, i aprendrem la importància de reutilitzar els objectes.
Darrera actualització: 12.01.2022 | 14:32