La justícia dona la raó a l’Ajuntament de Castellví i elimina el SWAP que gravava les arques municipals

Dimarts, 19 de gener de 2021

Aquest producte financer ha suposat un cost d’uns 157.000 euros que l’entitat bancària BBVA ja ha retornat al consistori

La justícia ha donat la raó de forma definitiva a l’Ajuntament de Castellví de Rosanes i ha declarat nul el contracte d’un producte financer anomenat SWAP que gravava des de feia més de deu anys les arques municipals. Per la sentència favorable a l’Ajuntament, l’entitat bancària BBVA ja ha retornat els 157.000 euros que l’Ajuntament havia pagat en el marc d’aquest SWAP, i a més Castellví s’estalviarà de pagar uns 20.000 euros més fins al 2023, que és quan acabava el contracte. Els diners retornats a les arques municipals es destinaran a diferents projectes de millora al municipi.

L’any 2008, l’Ajuntament va fer un préstec hipotecari per poder finançar part de les obres de l’edifici polivalent de la plaça per valor d’uns 480.000 euros i per un període de 15 anys (aquest préstec es va cancel·lar definitivament el 2020, abans del previst). També el 2008 es va signar el contracte del SWAP amb la mateixa entitat (llavors Catalunya Caixa, ara BBVA), un producte financer d’alt risc que es va vendre a l’Ajuntament com una cobertura d’assegurança davant d’una eventual pujada d’interessos, però “no va es informar adequadament de totes les implicacions del contracte”, assenyala Joan Carles Almirall, regidor d’Hisenda.

L’any 2015, l’Ajuntament va començar les gestions per intentar deixar sense efecte aquest SWAP. Almirall, alcalde en el període 2015-2019, quan es va iniciar aquesta reclamació, explica que “quan era regidor de l’Ajuntament a l’oposició ja em semblava que el contracte del SWAP no era correcte i li vaig demanar al llavors alcalde que s’havia d’anul·lar. El 2015, quan vaig assumir l’alcaldia i gràcies a la tasca del regidor d’Hisenda d’aquell moment, Carles Pitart, vam iniciar les gestions per anul·lar el SWAP i vam tirar posteriorment endavant la reclamació judicial contra aquest producte financer, perquè estàvem convençuts que la justícia donaria la raó a l’Ajuntament, tal com al final ha sigut. Aquests diners els podrem revertir ara en el municipi”.

Les primeres reclamacions el 2015 es van fer davant del BBVA, però no van obtenir resposta satisfactòria i el banc no va voler arribar a un acord sobre aquesta qüestió. L’Ajuntament de Castellví va demanar també informe a la Comissió jurídica assessora de la Generalitat, arran del dictamen de la qual el consistori va ratificar la nul·litat de ple dret dels contractes signats el 2008, considerant que estaven afectats per les causes previstes en l’article 62.1, lletra e, de la Llei 30/1992.

En aquest context, l’any 2017 l’Ajuntament de Castellví va iniciar la reclamació per via judicial contra el BBVA demanant la nul·litat del contracte del SWAP. La primera sentència va ser favorable al Consistori de Castellví, però l’entitat financera la va recórrer. Finalment, el Tribunal superior de justícia de Catalunya ha donat la raó de forma definitiva a l’Ajuntament i el contracte del SWAP quedat totalment anul·lat.

De la sentència i del procés de reclamació davant l’entitat financera se’n va donar compte ahir al ple municipal.

Darrera actualització: 19.01.2021 | 11:16