La segona edició dels Pressupostos participatius farà realitat cinc projectes ciutadans i d’entitats per millorar Castellví
Les actuacions es van donar a conèixer durant la 4a Fira de la tardor i s’executaran al llarg del 2025
La segona edició dels Pressupostos participatius de Castellví de Rosanes ja coneix els finalistes: un total de cinc projectes presentats per ciutadania i entitats per millorar Castellví es podran fer realitat amb els 31.000 euros disponibles per a aquesta iniciativa. Després de les votacions de priorització efectuades per la ciutadania a finals de setembre i primers d’octubre, s’han calculat els costos d’execució dels projectes i, en aplicació del reglament, aquest proper 2025 seran les cinc iniciatives amb més suport ciutadà les que es faran realitat. Concretament, la instal·lació de sis bústies o bliblionius per a l’intercanvi de llibres; el condicionament i millora interior del Centre Cívic de Can Sunyer i Valldaina; l’adquisició de gandules per a la piscina i d’una gàbia per desar material; la instal·lació al bosc municipal d’una caseta de fusta perquè els infants puguin jugar-hi i, finalment, el condicionament de la zona verda situada a la cruïlla de l’av. del Taió amb el carrer del Pi tallat.
Des de l’Ajuntament de Castellví es vol agrair a totes les persones i entitats que han presentat projectes en aquesta segona edició la seva implicació per a la millora del municipi, així com també el compromís amb la millora de Castellví dels gairebé 300 veïns i veïnes que van expressar el seu parer en la fase de priorització. Els Pressupostos participatius són una iniciativa de democràcia directa que permet que veïnat i entitats puguin participar activament de la gestió dels recursos públics i destinar-los a necessitats i projectes que la mateixa ciutadania i entitats detecten en el municipi. Respecte de la primera edició, hi ha hagut tant un increment pel que fa al nombre de projectes rebuts com a la participació en la fase de priorització.
Per determinar els projectes finalistes, tal com es recull al reglament, s’han tingut en compte els vots ciutadans rebuts -de més a menys-, el pressupost d’execució calculat de cada projecte -sempre dins dels límits fixats pel propi reglament-, i també el topall de 31.000 euros disponibles per al conjunt d’actuacions.
El projecte de les bústies per a l’intercanvi de llibres, el més votat amb 149 suports, té un cost d’execució calculat de 3.471,08 euros. Per al segon projecte més votat, que és el condicionament i millora interior del Centre Cívic de Can Sunyer i Valldaina que va obtenir 117 suports, el cost d’execució calculat és de 20.000 euros. Empatats en tercer lloc, amb 61 suports cadascun, van quedar l’adquisició de gandules per a la piscina i d’una gàbia per desar material i la instal·lació, al bosc municipal, d’una caseta de fusta per al joc dels infants. Els costos d’execució previstos són de 2.698 euros per a les gandules i la gàbia i de 1.682,50 euros per a la caseta. Finalment, s’executarà el condicionament de la zona verda entre l’av. del Taió i el carrer del Pi tallat, amb un cost orientatiu de 2.200 euros, ja que l’import final dependrà del sobrant pressupostari que es generarà després de restar dels 31.000 euros disponibles els costos d’execució dels altres projectes finalistes.
Dels 12 projectes presentats, n’hi ha set que no han resultat finalistes, i que són amb 32 suports el rocòdrom amb preses il·luminades ‘ShinyWall’ a l’àmbit de la pista poliesportiva; la instal·lació de jocs infantils a la plaça Comenius, amb 26 vots; l’adequació de l’entorn de la pista de bàsquet Dra. Boada al Taió, amb 22 vots; la instal·lació de tendals d’ombra en diferents punts del recinte de la piscina, amb 18 vots; la construcció d’un pipican per a esbarjo dels gossos, amb 17 vots; l’Espai de les arts al costat de l’Escola de Música i Dansa, amb 15 vots, i finalment l’arranjament del parc infantil del Taió, amb 7 vots.