L’Ajuntament es veu obligat a apujar l’aigua un 29% per l’augment de l’IPC i dels costos de compra a la Generalitat, que ha incrementat un 72% la quota fixa
El Consistori ha intentat reduir al màxim la pujada prevista per la concessionària sobre la tarifa que paga el veïnat
L’Ajuntament de Castellví de Rosanes s’ha vist obligat a aprovar una pujada del preu de l’aigua pel 2024 que ronda el 29% de mitjana, malgrat els esforços del govern municipal per reduir l’impacte en el veïnat dels costos que el Consistori haurà de pagar l’any que ve per aquest servei, molt superiors als del 2023. El municipi ha de fer front el 2024 a la pujada del preu de l’aigua per omplir els dipòsits -que es compra a l’empresa pública Aigües Ter Llobregat (ATL), depenent de la Generalitat, i que tindrà una quota fixa un 72% superior el 2024-, i a la pujada de cost per part de la companyia concessionària, Agbar, -un cost que l’Ajuntament ha ajustat molt a la baixa respecte les peticions inicials de l’empresa.
El regidor d’Hisenda i de Serveis Municipals externalitzats, Joan Carles Almirall, explica que Agbar va comunicar inicialment una pujada de tarifa del 38% perquè entraven en dèficit en el servei. “Des de l’Ajuntament vam comunicar a Agbar que un 38% de pujada era excessiu”, afirma Almirall, i “posteriorment van presentar una nova proposta d’un 31% d’increments”, que a ulls del govern municipal seguia essent molt elevada. Almirall afegeix que des de l’Ajuntament “es va revisar, concepte per concepte, tota la proposta d’Agbar, amb un horitzó màxim del 18-19%”, davant del 38% inicialment proposat per la concessionària. En l’increment, hi havia un important impacte del cost de l’electricitat -que l’Ajuntament va recalcular molt a la baixa-; de les analítiques obligades per la llei; de les despeses de personal d’Agbar, i dels costos de manteniment de la xarxa -que l’Ajuntament també va retallar respecte la proposta de l’empresa, reduint les previsions d’IPC en més d’un 3% en el període 2019-2024.
Una vegada els números ja estaven gairebé tancats, l’Ajuntament va rebre la comunicació de la Generalitat que Aigües Ter Llobregat incrementaria el preu que cobra als ajuntaments per subministrar aigua als dipòsits, i que en algun concepte, com la quota fixa, serà un 72% superior al del 2023 (es passarà de pagar uns 39.000 euros l’any a més de 67.000 euros).
Almirall assenyala que “quan ens van notificar les noves tarifes d’ATL, els càlculs d’increment d’un 18-19% que havíem aconseguit ajustar se’n van anar en orris, ja que l’impacte dels increments d’ATL a la tarifa es van haver d’incorporar als costos del 2024”. “No és gens agradable haver d’apujar la tarifa un 29% de mitjana, i sense fer res especial, que és el més trist, però és necessari per mantenir l’equilibri del servei”, assegura el regidor d’Hisenda, que afegeix a més que “encara no sabem quant ens cobrarà Sant Andreu de la Barca per l’aigua que els comprem per subministrar a Can Sunyer i Valldaina”, i que podria ser més cara el 2024 que el 2023.
La tarifa aprovada s’enviarà a la Comissió de Preus de Catalunya per a la seva validació, ja que és aquest organisme qui té la paraula final sobre les modificacions de preu del subministrament d’aigua a Catalunya.
Millorar el rendiment de la xarxa
Una de les prioritats municipals, des de ja fa uns anys, és incrementar el rendiment de la xarxa d’aigua de Castellví per evitar pèrdues per les canonades. En aquest sentit, estan en tràmit d’adjudicació les obres de millora de xarxa en un tram carrer de la Muntanya (Can Sunyer), valorades inicialment en 120.000 euros.
En paral·lel, l’Ajuntament ha demanat tres grans subvencions per fer obres de millora a les xarxes del Taió i de Can Sunyer que, en cas que siguin concedides, aportarien uns 900.000 addicionals per fer més eficient la xarxa d’aquests barris. El pla director d’abastament d’aigua del 2019 és la guia a aquestes actuacions de millora projectades.