Les mines de plom

Un espai miner amagat en el bosc


Atenció. L'accés a aquest espai resta actualment prohibit per l'estat de ruïna de les instal·lacions. Feu cas de la senyalització i no us acosteu a l'edifici de les mines ni al seu entorn més immediat.

Situades en l’àmbit de la serra de l’Ataix, i molt a prop del límit de terme amb Martorell, hi ha un espai industrial singular: les mines de plom. Aquesta explotació minera va ser la segona mina més importat de Catalunya en explotació de plom.

Enfront de la part oriental del Montgoi, es conserven les restes dels edificis de caràcter industrial de la mina de la Compañía Minera Martorellense. Aquest indret, conegut també com l’Argentera, com el seu nom indica, és un lloc on la riquesa mineral ha ofert a l’home un recurs geològic força conegut en aquest sector del terme i de la comarca, el mineral de plom, i més concretament la galena argentífera.

L’explotació minera d’aquest espai va caure en desús al 1963. Actualment es troba en estat de ruïna sense que la propietat hi hagi fet cap intervenció en dècades.

Podeu consultar la monografia sobre la mina, “L’activitat minera a Castellví de Rosanes i Martorell”, de Sergi Falguera Torres editada pel CEM.

Espeleosubmarinisme a les mines


El programa "Temps d’Aventura" d’Esport3 va dedicar, el setembre del 2016, un reportatge a les mines de plom, en l’àmbit de l’espeleosubmarinisme. Podreu veure’l a partir del minut 05’43” del vídeo.

Recordeu que no es pot fer una activitat com la que veureu al vídeo pel vostre compte i que tampoc és permès l’accés a les zones de les mines senyaltizades com a perilloses i amb el pas tancat.

Darrera actualització: 13.01.2021 | 13:14
Darrera actualització: 13.01.2021 | 13:14