Castellví aprova el protocol municipal de dol per actuar en cas que ocorri un femincidi

Dilluns, 22 de març de 2021

Es tracta d’una eina transversal de suport a la família de la víctima i a la comunitat des de diferents vessants que s’ha treballat els darrers mesos

La violència masclista pot colpejar inesperadament qualsevol municipi, per això des de la setmana passada Castellví de Rosanes compta amb un protocol de dol per guiar l’actuació municipal en cas que es produís un feminicidi. El document es va aprovar per unanimitat del ple i l’objectiu d’aquesta eina és tenir tots els recursos a punt per donar una resposta multidisciplinària i àgil de suport a la família de la víctima i a la comunitat i, alhora, expressar el rebuig ferm d’aquest tipus de violència. Els grups municipals van valorar positivament aquesta eina, alhora que van desitjar que mai hi hagi necessitat d’haver d’activar aquest protocol.

La regidora de Polítiques feministes i diversitat sexual i de gènere, Vicky Castellanos Núñez, va fer un breu repàs al procés d’elaboració d’aquest protocol i al motiu pel qual és necessari disposar-ne. “Els feminicidis”, va dir la regidoria, “són l'expressió més extrema de la violència masclista que pateixen les dones en una societat patriarcal com la nostra pel simple fet de ser dones. Les administracions tenim el repte de prevenir-los, però en cas que ocorri un feminicidi, hem de tenir les eines necessàries per fer una atenció integral a l'entorn de la víctima” a través d’un protocol que “ens permetrà ser més efectives i més àgils i fer el circuit d’actuacions de forma ordenada”.

Per a la redacció del protocol local es va fer servir de base el protocol marc elaborat pel Consell Comarcal del Baix Llobregat i es va crear una comissió per ajustar-lo a la realitat municipal. En la comissió hi han participat Mossos d'Esquadra, Guàrdia municipal, la tècnica de comunicació i la treballadora social de l’Ajuntament, el SIAD comarcal i les treballadores socials sanitàries del Martorell rural i Sant Andreu de la Barca. En l’àmbit polític, també hi han estat presents la pròpia regidora de Polítiques feministes i també la regidora Anna Gil de Fem Poble-ERC.

A partir de dues reunions de treball, “s'han recollit les propostes que han fet els diferents agents implicats”, va recordar al ple Castellanos Núñez, que també va voler “donar les gràcies a les persones que han participat en aquest protocol perquè totes aquestes aportacions han fet que fos millor”.

Gil, per la seva part, va agrair haver pogut participar en l’elaboració del protocol i va remarcar que es partia d’una bona base –el protocol marc comarcal-  i que “i van ser unes reunions de treball molt àgils i molt bones. Tenim una bona eina”.

Comissió de treball i protocol

Al mes de gener es va fer la primera reunió de treball per a l’elaboració del protocol amb participació de diferents àrees municipals i representants polítiques, el SIAD Baix Llobregat, referents de zona en matèria d’atenció psicosocial i Mossos d’Esquadra. En la sessió es va analitzar el primer esborrany de protocol i es van fer diferents aportacions per incorporar-les al document, procés que es va repetir en la segona i darrera sessió de treball. 

El protocol inclou des de les accions que l’Ajuntament, com a institució, hauria d’emprendre per manifestar el rebuig al feminicidi com tot el desplegament d’eines de suport psicosocial a la família i entorn proper de la víctima i a testimonis dels fets. També es fa especial atenció als i les menors que puguin patir la pèrdua de la mare i s’inclouen consells per a l’àmbit dels centres educatius.

Darrera actualització: 23.03.2021 | 13:50