Prevenció del bernat marbrejat

Dilluns, 21 de setembre de 2020

És una espècie invasora que pot causar danys importants a l'agricultura

La xinxa Halyomorpha halys, coneguda com a bernat marbrejat, és un insecte hemípter d'origen asiàtic.
Es va introduir accidentalment als EUA, on el primer insecte es va trobar el 1998. A Europa es va trobar per primera vegada a Suïssa a l'any 2007 i el mateix any a Liechtenstein i a Alemanya, França; a Itàlia a l’any 2012; posteriorment, es va trobar a d'altres països.

La primera cita a la península Ibèrica ha estat al campus de la Universitat de Girona a l'any 2016.

És una plaga molt polífaga que, a Europa, ha estat citada en 51 espècies de plantes pertanyents a 32 famílies, principalment a arbres fruiters, ornamentals, cultius hortícoles i extensius. Als EUA s'han registrat greus pèrdues econòmiques en pomes, préssecs, pebrots, tomàquets, blat de moro i soja.

Per què cal aturar la plaga?

A Catalunya, actualment ja està present a 73 municipis. En aquests moments es localitza principalment a l’entorn urbà, però hi ha el perill que comenci afectar als cultius agrícoles, principalment fruiters i hortalisses i provoqui danys molt greus. Es desenvolupa i es reprodueix en un gran nombre de plantes i arbres d’espais verds,
i quan arriba la tardor busca refugi als edificis urbans i construccions diverses per passar l’hivern. Les mesures que fins ara l’administració ha establert per al control de la plaga pretenen evitar-ne la dispersió i retardar-ne l’arribada als conreus agrícoles.

Darrera actualització: 21.09.2020 | 13:56