Castellví aprova inicialment l’ordenança de sequera, que permetrà major regulació l’ús de l’aigua en situacions d’escassetat

Divendres, 22 de desembre de 2023

El text recull el model proposat per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i se sotmetrà ara a exposició pública

Accés a l'àudio de la sessió amb el debat plenari (enllaç extern)

El darrer ple municipal del 2023 de Castellví de Rosanes va aprovar l’ordenança municipal governativa de sequera, un text que regula aquelles mesures que es podran aplicar des de l’Ajuntament en l’abastament d’aigua i en els seus usos quan hi hagi episodis d’escassetat, com passa actualment. L’ordenança, que es va validar per unanimitat del ple, és el model proposat per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i serà ara exposat al públic, tal com marca la normativa. 

La nova ordenança s’aplicarà només en períodes de sequera declarats per l’Agència Catalana de l’Aigua, i en ella es recullen les mesures que podrà aplicar l’Ajuntament per reduir el consum d’aigua i garantir el servei públic d’abastament. El text també recull la col·laboració obligatòria de les entitats subministradores -Agbar, en el cas actualment de Castellví- amb les mesures dictades per l’autoritat municipal. La nova ordenança inclou també les diferents sancions a aplicar en cas que algun usuari/ària incompleixi les restriccions en vigor en cada moment.

El regidor de Serveis municipals externalitzats, Joan Carles Almirall, va presentar el text al ple i va assenyalar que “és una ordenança model que ens ha enviat l'Agència Catalana de l'Aigua on sobretot parla de restriccions que pot prendre l'Ajuntament en aquests casos, i parla també, evidentment, de què es pot fer i què no es pot fer”.  

L’alcalde, Adrià Camino, va afegir que “no és només aprovar aquesta ordenança i quedar-nos aquí. Això és una cosa més de les que s'han de fer” i va indicar que “evidentment ha d'anar acompanyada d'una sèrie de mesures extres”. Camino va recordar que “des que vam començar aquest mandat no, l'anterior, hem anat invertint a xarxa fins on hem pogut. A cada subvenció que hem tingut l'oportunitat de presentar-nos en relació a l'aigua, hem corregut”. L’Ajuntament està a l’espera de saber si li seran concedides noves subvencions per arreglar la xarxa municipal que estan demanades de fa setmanes, i que ascendeixen a un total de 900.000 euros.

En el debat plenari, la regidora portaveu de Junts per Castellví, Victoria Castellanos Núñez, va manifestar el suport a l’ordenança i va lamentar que l’ACA no hagi tret abans subvencions per a la xarxa d’aigua potable adreçades als ajuntaments, i d’altra banda va desitjar que el nou plec del servei municipal d’aigua també ajudi invertir en millora de xarxa. La regidora va fer incís, finalment, en què caldria demanar a Agbar que arregli les fuites amb major rapidesa.

Des de Fem Poble-ERC, la portaveu Anna Gil també es va mostrar d’acord amb l’ordenança, i va dir que no obstant això hauria preferit que el text literal de l’ACA es personalitzés en el cas de Castellví en alguns aspectes. Gil va comentar, en relació a la sequera, que “la situació en la qual estem ara mateix quant a abastament és molt preocupant. L’ordenança és necessària i les mesures extraordinàries que recull fan que ens haguem de replantejar també els hàbits quant al consum”. Finalment també va insistir en la necessitat de millorar l’eficiència de la xarxa municipal.

En aquest darrer aspecte, l’alcalde, Adrià Camino, va ressaltar que “en qüestió d'inversió a xarxa, com que el nostre pressupost municipal no ens permet fer gaire inversió, hem d'anar sempre al mateix, a toc de subvenció, però sí que intentem que no se'ns n'escapi ni una”. Sobre el nou plec de l’aigua, l’alcalde va indicar que “és una de les prioritats que tenim actualment i tirarem endavant a principis de l'any vinent aquesta licitació, i esperem corregir alguns errors que hi ha a la licitació actual, així com el fet de poder invertir inicialment en la xarxa”

Darrera actualització: 5.02.2024 | 10:58