Castellví aprova la seva primera ordenança municipal de civisme i un nou text governatiu per a la tinença d’animals

Divendres, 7 de maig de 2021 a les 10:00

Els dos marcs normatius doten l’Ajuntament d’eines per regular la convivència als espais públics, cadascun en el seu àmbit

Castellví de Rosanes s’ha dotat, per primera vegada, d’una ordenança municipal de civisme que regula la convivència ciutadana als espais públics en temes que van des de l’ús dels equipaments al tractament del mobiliari urbà passant pel consum d’alcohol a la via pública o els sorolls, entre d’altres. Alhora, el municipi comptarà també amb una ordenança governativa de tinença d’animals on es recullen tots aquells aspectes relacionats amb la responsabilitat de les persones que tenen animals. L’Ajuntament tenia fins ara una ordenança de tipus fiscal relacionada amb els animals que regulava només alguns aspectes sobre la seva tinença. Ambdós textos s’han aprovat de forma inicial per la unanimitat del ple, després d’un procés d’elaboració en comissió de treball i havent passat per un tràmit previ d’audiència pública oberta a la població.

L’ordenança de civisme i convivència ciutadana

La regidora de Seguretat i Participació ciutadana, M. Carmen Pérez, va explicar al ple que poder disposar d’aquesta ordenança era “necessari” i que era un aspecte que des del govern municipal es tenia “molt clar, tant que forma part del nostre pla d’actuació municipal”. El text normatiu de civisme, segons va explicar la regidora, és una eina bàsica perquè la Guàrdia municipal pugui exercir la seva feina –en dotar-la d’un marc per poder ordenar la convivència a l’espai públic- i va voler fer ressaltar que la finalitat de la nova ordenança és reguladora i no pas recaptatòria.
Segons va assenyalar Pérez, “quan parlem de regulació, com a exemple, parlem de regular la conducta en els espais públics, molt necessària en aquests moments, i molt necessària també perquè no en disposaven”. Dins d’aquestes conductes hi ha el consum d’alcohol als espais públics, les actituds vandàliques en l’ús del mobiliari urbà, la contaminació acústica, temes relatius als fums i les olors, i els horaris i la regulació de l’ús dels parcs, entre d’altres aspectes, va glossar la regidora.

L’ordenança governativa de tinença d’animals

Pel que fa al nou text normatiu de la tinença d’animals, la regidora de Medi Ambient i Salut, Amalia Sánchez, va explicar que “aquesta ordenança defineix la responsabilitat general dels posseïdors i posseïdores dels animals, les prohibicions, les normes sanitàries... un seguit de normes i consells que s’han de complir i que no es tenien contemplats al municipi”. El text regula amb detall aspectes com són la criança dels animals, les condicions mínimes d’allotjament, la presència i comportament a la via pública, la responsabilitat de la persona posseïdora d’un animal pel que fa a la bona convivència amb el veïnat o la tinença d’animals exòtics en relació amb la legislació vigent i d’altres animals no considerats de companyia. També s’inclou en la nova ordenança el control de les colònies de gats i la regulació d’establiments de venda i nuclis zoològics.

Comissió de treball tècnica i política i audiència pública de l’esborrany

La redacció dels dos textos normatius va ser a través de diferents reunions en comissió amb presència de personal tècnic, guàrdies i també amb electes de tots els grups municipals. Tant Pérez com Sánchez van voler agrair el treball i les aportacions fetes per totes les persones que van formar part de les respectives comissions, i també van recordar que l’esborrany inicial de text d’una i altra ordenança es van sotmetre a un procés d’audiència pública obert a tota la ciutadania.
Al debat del ple, el regidor Joan Carles Ventura, de Fem Poble-ERC-AM va agrair el fet que tots els grups municipals haguessin pogut participar a la comissió de treball de les ordenances i va fer ressaltar la importància que aquestes es facin complir.
El text de l’ordenança de civisme i convivència ciutadana i el de l’ordenança governativa de tinença d’animals passaran ara pel període d’exposició pública i al·legacions fixat per la normativa abans de poder esdevenir definitius.

Darrera actualització: 07.05.2021 | 10:13