Castellví avança cap a un nou model de recollida d’escombraries per fer créixer el nivell de reciclatge

Dimecres, 30 de juny de 2021 a les 09:30

El consistori té en licitació el nou contracte de retirada de la brossa i neteja viària i obrirà una segona contractació per a un sistema de tancament de contenidors

El nivell de recollida selectiva a Castellví de Rosanes és menor del que seria desitjable i una quantitat important de residus que es podrien haver reciclat acaben al contenidor gris i d’aquest, a l’abocador. Aquest fet té un doble cost. Ambiental, per una banda, i econòmic, de l’altra, ja que l’Ajuntament -i per tant tot el veïnat de Castellví- ha de pagar una penalització per la brossa portada a l’abocador amb un cost anual d’uns 70.000 euros. Per intentar revertir aquesta tendència, Castellví prepara un nou model intel·ligent de recollida de residus que incentivi la corresponsabilitat ciutadana.

El regidor de Serveis municipals externalitzats, Joan Carles Almirall, va explicar al ple que l’Ajuntament porta mesos treballant en el projecte del nou contracte de recollida d’escombraries i que s’han estudiat diferents models per veure quin era viable d’aplicar a Castellví de Rosanes per les característiques del municipi, amb l’objectiu d’incrementar la recollida selectiva. En aquest procés, es van visitar alguns pobles i ciutats per conèixer diferents alternatives de recollida de residus. Arran d’aquesta anàlisi, assenyala el regidor, es va descartar per cost el model de porta a porta, “i la conclusió és que el més sostenible és mantenir un sistema igual que l’actual però fent-lo amb contenidors tancats”

Amb aquest sistema l’obertura del contenidor no és discrecional, com ara, sinó que els contenidors comptaran amb una tanca que es pot programar segons uns paràmetres prefixats i cada domicili tindrà un mecanisme per obrir-lo els dies o bé hores que es determini. El mecanisme s’aplicaria als contenidors d’orgànica i de fracció resta.

Dos contractes per assolir el nou model de recollida 

En el marc d’aquest objectiu, l’Ajuntament treballa en paral·lel per la contractació de dos serveis. D’una banda, el de recollida d’escombraries i neteja viària, que està en procés de licitació i que inclou la retirada dels residus dels contenidors gris i marró i la neteja dels carrers de Castellví. Aquest darrer servei, el de neteja, s’incrementa respecte del contracte actual i inclourà també alguns camins. El pressupost de licitació d’aquest contracte és de gairebé 440.000 euros, IVA inclòs, i la durada del mateix, de dos anys.

De l’altra, es treballa per contractar també durant aquest 2021 el sistema intel·ligent de tancament dels contenidors, que s’aplicarà posteriorment.

Reorganització de les illes de contenidors

Amb el mateix objectiu d’incentivar els nivells de reciclatge, l’Ajuntament preveu reorganitzar aquest any els punts de recollida de manera que en cada lloc on hi hagi contenidors n’hi hagi per a tots els residus (resta, paper, orgànica, vidre i envasos). Això suposarà una petita reducció en el nombre d’illes de contenidors ja que es necessita més espai per posar-los tots, però al mateix temps aquelles illes existents comptaran amb recipients per a tots els tipus de residus i no caldrà anar a diferents punts per llençar tota la brossa domèstica. Amb un sol viatge es podrà dipositar tota al contenidor corresponent.

La recollida de paper, envasos i vidra se seguirà fent com fins ara a través del Consell Comarcal del Baix Llobregat.

Darrera actualització: 30.06.2021 | 09:55