Castellví de Rosanes s’adhereix al Pacte de les alcaldies d’Europa pel clima i l’energia

Dijous, 21 de març de 2024

Fa més d’una dècada l’Ajuntament s’havia sumat a una anterior iniciativa que va donar origen a l’actual

 > Podeu accedir a l'àudio íntegre de la sessió del ple en aquest enllaç (extern) <

El ple de Castellví de Rosanes ha fet un nou pas en el compromís del municipi cap a la sostenibilitat a través de l’adhesió al Pacte de les alcaldies d’Europa pel clima i l’energia, una iniciativa que aposta per una Europa més justa i climàticament neutra. Castellví s’havia adherit, fa més d’una dècada, a la iniciativa precursora de l’actual Pacte de les alcaldies. Tots els grups municipals del ple van donar suport a l’adhesió i van destacar la importància d’avançar en els compromisos i objectius recollits al pacte.

L’alcalde, Adrià Camino, va assenyalar que el Pacte de les alcaldies d’Europa pel clima i l’energia “és una eina que va crear la Unió Europea perquè els Ajuntaments de tot Europa s'adherissin a aquest pla i agafessin una sèrie de compromisos mediambientals, de sostenibilitat...”, i va destacar que “el primer compromís, el més important, és el de fer front a l'emergència climàtica, assumint la reducció que marca la Unió Europea de gasos d'efecte hivernacle” de cara a un “objectiu últim d’assolir la neutralitat climàtica”.

Camino va explicar que ara caldrà redactar el Pla d’acció per l’energia sostenible i el clima (PAESC), que analitzarà la situació de Castellví i marcarà “el full de ruta” de les accions a fer per assolir els objectius del Pacte de les alcaldies. En aquest sentit, l’alcalde va fer ressaltar que la futura comunitat energètica de Castellví, per a la qual ja s’està construint la infraestructura, s’encamina a la idea de “poder arribar a aquesta neutralitat climàtica”.

La portaveu de Junts per Castellví, Vicky Castellanos Núñez, va destacar també la iniciativa en marxa de la comunitat energètica de Castellví i va fer notar la necessitat de cuidar el nostre entorn. “Crec que és molt important també una campanya de conscienciació” per tal quela ciutadania en general comparteixi el que avui aprovarem aquí, que se senti com a part d’aquesta adhesió”, va afegir Castellanos.

Per la seva part, la portaveu de Fem Poble-ERC, Anna Gil, va posar de relleu el fet que “els ens locals tenim un paper destacat en la detecció i la mitigació del canvi climàtic” i que “la participació en aquest pacte ens dona suport en aquesta missió brindant-nos reconeixement, recursos i oportunitats d’establir les xarxes necessàries per avançar en els compromisos climàtics i energètics”. Gil també va fer incís en les accions que caldrà fer en el marc d’aquesta adhesió.

Un pacte per a una Europa climàticament neutra
El pacte subscrit per l’Ajuntament de Castellví suma les forces dels ens locals per assolir l’objectiu d’una Europa climàticament neutra, i ho fa destacant que “només podem entendre una transició que sigui justa, inclusiva i respectuosa amb totes les persones del món i amb els recursos del nostre planeta. La nostra visió és que, al 2050, viurem tots el ciutats i pobles descarbonitzats i resilients amb accés a una energia assequible, segura i sostenible”.

A partir d’aquí, el Pacte de les alcaldies d’Europa pel clima i l’energia s’estructura en quatre grans compromisos que han de dur a terme tots els Ajuntaments adherits: la neutralitat climàtica el 2050; la implicació de la ciutadania, les empreses i les administracions per implementar aquesta visió; l’actuació conjunta per encarrilar i accelerar aquesta transició necessària, i l’establiment del treball en xarxa de les alcaldies i lideratges locals d’Europa.

Darrera actualització: 21.03.2024 | 15:19