El ple de Castellví aprova de forma unànime una moció de suport a la pagesia

Dimarts, 2 d’abril de 2024

El text recull nombroses peticions adreçades tant a la Generalitat com al Govern de l’Estat

El suport a la pagesia va ser el darrer tema tractat en el ple ordinari de Castellví del passat mes de març, a través d’una moció a la qual van donar suport de forma unànime tots els regidors i regidores de l’Ajuntament. El text el va proposar el grup municipal de Fem Poble-ERC i la seva portaveu, Anna Gil, va ser l’encarregada de presentar i llegir la moció, que recull nombroses peticions adreçades tant a la Generalitat com al Govern de l’Estat.

La moció, en la seva part expositiva, fa èmfasi en definir la pagesia com un “un sector estratègic per a Catalunya, tant en la seva funció essencial en el proveïment d’aliments com per la seva funció social i mediambiental en la gestió i custòdia del territori”. Alhora, en el text es destaca el model de pagesia familiar i de petites i mitjanes explotacions per una banda, i de l’altra, els greuges que el sector agrari català ha d’afrontar en un context globalitzat, amb una pressió important dels grups intermediaris, amb els efectes de l’agroindústria transnacional i de determinats acords de lliure comerç que suposen l’entrada al mercat de productes que impliquen una “competència deslleial” per les condicions diferents que en regulen la producció a nivell ambiental i social, que està afectat també per esdeveniments geopolítics mundials, i on a més se suma un volum important de burocràcia en el dia a dia de les explotacions. 

En el debat plenari, Gil va destacar que “en el nostre model de societat la pagesia té un paper cabdal” i va afegir que “cal instar les administracions a donar-los suport en totes les problemàtiques que es troben”. La regidora va insistir igualment que “nosaltres també hi tenim un paper molt actiu en tota aquesta problemàtica, perquè tots i totes podem col·laborar en ajudar a la pagesia tenint en compte on comprem i quin producte comprem”.

Pel grup municipal de Junts per Castellví, la regidora Vicky Castellanos Núñez va centrar-se en l’aspecte del doble etiquetatge dels productes i va posar de relleu que amb aquest es podria “saber el que cobra l’agricultor i el que arribem a pagar. És important perquè farem un consum responsable i des de nosaltres mateixos, de forma particular, podrem ajudar la pagesia”.

L’alcalde, Adrià Camino, va cloure el debat fent èmfasi en la importància de la sobirania alimentària com “un dels reptes més importants” que hi ha sobre la taula i va afegir que “sobretot en els últims anys, amb l'acumulació de població i indústria el que tenim a l'àrea metropolitana, tenim la sensació que Catalunya acaba aquí, però Catalunya és molt més gran que això”. “Seria d'una gran irresponsabilitat no intentar atacar aquest problema”, va reblar, referint-se a les reptes i problemàtiques que té al davant la pagesia i que recull la moció aprovada.

Trobareu el text íntegre de la moció en els documents de la pàgina.

Darrera actualització: 2.04.2024 | 14:57