El ple de Castellví aprova una moció per demanar la millora del finançament dels ajuntaments

Divendres, 1 de desembre de 2023

El text va rebre el suport unànime de tots els grups municipals

Accés a l'àudio del ple per escoltar el debat (enllaç extern)

El ple de Castellví de Rosanes va aprovar en la darrera sessió ordinària una moció on es demana la millora del finançament dels ens locals i, per tant, dels ajuntaments. El text, que va rebre el suport unànime de tots els grups municipals del Consistori castellvinenc, repassa l’impacte que han tingut en les hisendes locals en la darrera dècada les successives reformes legislatives, les crisis, la COVID-19 i la guerra d’Ucraïna, i posa de relleu els augments de costos que han hagut d’assumir els Ajuntaments i també l’atribució continuada de competències que altres administracions fan cap als ajuntaments sense dotar-los dels diners necessaris per dur-les a terme. Per tot això, es demana una millora del finançament local.

El regidor d’Hisenda, Joan Carles Almirall, va ser l’encarregat de presentar al ple aquesta proposta de text, rebuda per part de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), i va insistir en la necessitat que els Ajuntaments tinguin més recursos per poder donar els serveis als veïns i veïnes. En la part dels acords, la moció insta el Congrés, el Senat, el Parlament de Catalunya i els Governs de l’Estat i la Generalitat a una “reforma estructural del finançament dels ens locals que asseguri el compliment del principi de suficiència financera”, i es demana també a l’Estat que derogui la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL) -aprovada fa una dècada en un escenari de la crisi financera, immobiliària i de deute i ja parcialment derogada-, i que modifiqui la Llei d’Estabilitat Pressupostària i Estabilitat Financera, per donar major autonomia a l’administració local.

La moció també demana que s’impulsi una taula de negociació de la Generalitat i l’Estat amb les entitats municipalistes més representatives per establir les bases d’un nou finançament local. I mentre aquest no s’assoleix, es demana “habilitar de manera conjuntural un repartiment més equitatiu dels tributs i els ingressos de l’Estat i que la participació dels ens locals es correspongui amb les seves competències, la prestació de serveis impropis i resolgui la nul·la capacitat del sistema de finançament actual per donar resposta a les necessitats de la nostra ciutadania”.

Les formacions de Junts per Castellví i Fem Poble-ERC, per via de les seves portaveus, Vicky Castellanos Núñez i Anna Gil, respectivament, també van mostrar al ple el suport de les seves formacions al text de la moció per a la millora del finançament del món local.

“Fa molt de temps que els ajuntaments estem rebent una pressió cada vegada més gran de competències, moltes vegades impròpies”, va concloure l’alcalde, Adrià Camino, que va afegir que “moltes vegades” aquesta pressió de competències es fa “amb falta de dotació de recursos o amb les dificultats de no saber ben bé si aquests recursos arribaran o com, perquè moltes vegades primer ve el problema i llavors s’acaba regulant, però hi ha un decalatge de temps en què l’Ajuntament ho ha d’assumir”.

Darrera actualització: 1.12.2023 | 15:43