Entren en vigor noves restriccions en l’ús de l’aigua potable per causa de la sequera

Dimarts, 7 de març de 2023

Un decret regula noves mesures, com la prohibició del reg de la gespa i de l’omplerta de piscines amb aigua de la xarxa

La sequera persistent que afecta Catalunya s’accentua cada setmana que passa, i avui ha entrat en vigor un nou decret de l’Agència Catalana de l’Aigua que implica noves restriccions en desenes de municipis de Catalunya, entre ells Castellví de Rosanes, que han passat a l’estat d’excepcionalitat. A nivell domèstic, les restriccions no afecten l'ús de boca de l'aigua (cuina, dutxa, rentat de roba...), però sí que restarà prohibit a partir d’ara el reg de la gespa de jardins i zones verdes, tant privats com públics, i l’omplerta de piscines amb aigua potable.

Els embassaments del sistema Ter Llobregat, del qual s’abasta Castellví de Rosanes, estan actualment al 27% de la seva capacitat. La dotació d’aigua per cada habitant es redueix i serà a partir d’ara de a 230 litres per persona i dia.

Resum de les restriccions en l’ús de l’aigua potable (amplieu la informació aquí)

  • Jardins: prohibit regar la gespa. Només es permet el reg de supervivència d’arbrat i plantes, que es farà amb la mínima aigua imprescindible, sempre de 20 a 08h (horari nocturn), i amb regadora o goteig. Les restriccions al reg no afecten si aquest es fa amb aigua de pluja recollida en teulades.
  • Piscines: l’ús d’aigua de la potable queda limitat a la reomplerta parcial de piscines que tinguin sistema de recirculació, en les quantitats indispensables per mantenir la qualitat sanitària de l’aigua. Per tant, no es poden fer omplertes totals ni tampoc grans omplertes parcials amb aigua de la xarxa de subministrament.
  • Rentat de cotxes: només es pot fer de forma integral en empreses especialitzades que tinguin sistemes de recirculació. A casa, només es permet rentar vidres, fars, matrícula i miralls amb galleda i esponja.
  • Neteja de terrasses, patis, carrers, façanes, etc.: queda prohibit netejar-les amb mànegues d’aigua (només es permet si hi ha un risc sanitari o per a la seguretat viària). Per tant, utilitzeu escombra i recollidor, i si cal galleda i pal de fregar, com faríeu dins de casa.
  • Fonts ornamentals: prohibit omplir-les.

Responsabilitat i compromís individual
La companyia concessionària del servei de l’aigua al municipi, Agbar, té previst informar properament aquells domicilis que tinguin consums superiors a 230 litres per habitant i dia perquè prenguin mesures per reduir l’ús d’aigua.

L’Ajuntament publicarà en breu un ban on quedaran recollides les noves restriccions, i demana als veïns i veïnes que facin un ús responsable de l’aigua i n’estalviïn tanta com puguin fent un ús racional dels electrodomèstics -rentadores i rentavaixelles sempre plens, per exemple- i en la higiene -dutxa en comptes de bany, tancar l’aixeta mentre ens rentem les dents, etc..

Fora de l'àmbit domèstic, i pel que fa als usos agrícoles, industrials, ramaders i lúdics, el nou decret activa també restriccions en l’ús d’aigua.

Darrera actualització: 5.02.2024 | 10:59