La mobilitat entre comarques per visitar familiars es limita del 23 de desembre al 6 de gener

Dilluns, 21 de desembre de 2020 a les 00:00

Caldrà dur un certificat autoresponsable de desplaçament

Des d’avui dilluns està en vigor el límit comarcal per al confinament, que en principi es mantindrà així fins l’11 de gener. Divendres la Generalitat va anunciar que, tenint present aquesta limitació, es permetria desplaçar-se a municipis d’altres comarques per a visitar el domicili de familiars o persones properes. Durant el cap de setmana s’ha concretat que aquesta mobilitat excepcional només estarà vigent del 23 de desembre al 6 de gener. La resta de dies no es permetrà aquesta opció.

Per fer aquestes desplaçaments caldrà omplir un certificat autoresponsable específic, que podreu trobar en aquest enllaç, on s’indiqui el motiu del desplaçament, lloc d’origen i destí.

D’altra banda, la mobilitat permesa de 22 a 01h les nits del 24 al 25 de desembre i del 31 de desembre a l’1 de gener serà només per tornar a casa, i no per quedar amb altres persones.

Empitjoren les dades de la pandèmia des de divendres

Les darreres dades publicades de l’avanç de la COVID-19 al Baix Llobregat Nord mostren un empitjorament. El risc de rebrot ha pujat fins als 316 punts i la velocitat de reproducció ha sobrepassat l’1 i se situa en 1,27 (Dades Salut/COVID consultades el 21/12/2020 a les 10.30h). Això vol dir que cada persona malalta a la comarca en contagia 1,27 més i, per tant, l’epidèmia creix. Cal recordar que la velocitat de reproducció hauria de ser sempre per sota d’1 i com més a prop millor del zero.  A Catalunya, aquesta velocitat de contagi és ara mateix d’1,52.

En el cas de Castellví de Rosanes, malgrat que el portal Aquas de la Generalitat no estava avui operatiu, des del portal del BIOCOMSC de la UPC no es mostrava cap cas nou en les dades provisionals (consulta a les 10.30h del matí del 21/12/2020).

A l’escola de Castellví, el darrer dia de curs del primer trimestre ha tingut tots els grups treballant a l’aula i sense cap curs confinat.

Precaucions davant les festes de Nadal

És important recordar que sobretot aquests pròxims dies no hem d’abaixar la guàrdia i cal evitar les trobades que no siguin imprescindibles. Si hi ha persones que fa mesos que no veiem, no és prudent quedar amb elles ara que les dades de la pandèmia de coronavirus empitjoren. Per la salut de tothom, és millor programar-la més endavant.

També hem de tenir present un altre aspecte. Malgrat que en els àpats dels dies assenyalats complim estrictament les normes del màxim de 10 persones de dues bombolles de convivència, si el 24 ens reunim amb una part de família, el 25 amb l’altra i el 26 amb l’altra, el risc de contagi s’incrementa de forma exponencial. I en cas d’un contagi del 24 al 26 de desembre, els símptomes podrien aparèixer després de cap d'any, quan probablement ja hauríem vist altres persones diferents i les podríem haver contagiat.

Per això és molt important, també aquestes festes, mantenir els grups de contacte el màxim d’estables possible i el màxim de similars possible als que hem tingut els darrers mesos. És un esforç important a curt termini, però a mig i llarg termini pot suposar la diferència entre tenir una tercera onada que es pugui controlar o una en què calgui aplicar mesures molt severes per frenar-la.

Darrera actualització: 18.01.2021 | 11:40