La recollida de poda canvia per reduir el dèficit del servei i a partir de l’onzena saca anual la gestió tindrà un cost

Dimecres, 5 de maig de 2021 a les 13:00

La majoria de domicilis usuaris no arriba a deu saques retirades per any

Pots escoltar l'àudio del ple en aquest enllaç

L’Ajuntament de Castellví de Rosanes modifica aquest 2021 la recollida de poda i restes vegetals per reduir el dèficit del servei amb canvis que afectaran sobretot les persones que en fan un ús intensiu. Després d’analitzar el 2019 i el 2020, s’ha vist que a la majoria de llars usuàries es recullen fins a 10 saques/any. Un petit grup d’habitatges se situa per sobre de 20 saques/any i, en alguns casos, 30 saques/any. Davant d’aquesta situació i vistos tant l’increment de costos i com la saturació que s’ha generat alguns mesos –amb retards que han perjudicat el conjunt del servei-, l’Ajuntament ha aprovat un nou preu públic que s’aplicarà a partir de l’onzena saca recollida anual -de la primera saca fins la desena el pas del camió serà gratuït com fins ara. Alhora es crea un preu de compra de la saca per a qui vulgui adquirir-la a l’Ajuntament (es podran comprar també en altres proveïdors).

L’any 2020, 270 usuaris van fer servir la recollida poda –amb un total de 718 sol·licituds de servei- i el 2019, el van fer servir 267 usuaris. Fins ara, tant el subministrament de les saques com la recollida de les mateixes i el tractament dels residus no tenen cap cost extra per a les persones que utilitzen el servei.

El regidor d’Hisenda i Serveis municipals externalitzats, Joan Carles Almirall, va explicar dilluns al ple que el dèficit econòmic del cost del servei de recollida i tractament de poda –uns 20.000 euros aproximadament- repercuteix al conjunt de la població –en faci o no ús- a través de la taxa d’escombraries i d’altres recursos del pressupost municipal. A més, va assenyalar, no és una situació desitjable la que s’ha detectat, en què un petit grup de persones saturi la recollida. En aquest context, s’ha optat per establir dos nous preus públics que permetran contenir el dèficit i mirar d’evitar la saturació.

Caldrà pagar un preu a partir de l’onzena saca recollida per any

Quan s’utilitzi el servei, la recollida de la saca 1 a la 10 no tindrà cap cost per a la persona usuària, i de l’onzena saca anual en endavant caldrà abonar 20,88 euros per cada saca que reculli el camió, per cobrir tant el cost de recollida com el tractament dels residus.

D’altra banda, i pel que fa a les saques que s’utilitzen, del tipus ‘big bag’, aquestes deixaran de ser gratuïtes. En cas de voler-les comprar a l’Ajuntament, tindran un cost de 21,78 euros/saca. No obstant això, les saques es podran comprar a qualsevol altre proveïdor sempre que es respectin les característiques fixades per l’Ajuntament. Una vegada les saques són buides, es retornen a la persona usuària, de manera que es poden reutilitzar.

En el debat plenari sobre aquest punt, el regidor Joan Carles Ventura (Fem Poble-ERC-AM) va manifestar el desacord “amb el tema de les deu saques gratuïtes” en considerar que són “massa”.

Els nous preus públics es van aprovar amb els vots a favor de l’equip de govern i l’abstenció del grup de Fem Poble.

Els nous preus passaran ara el preceptiu període d’exposició pública abans de convertir-se en definitius i poder-se aplicar. Una vegada els preus siguin definitius, les persones usuàries rebran una carta informativa amb l’explicació d’aquests canvis.

Procés d’audiència pública abans del ple

La proposta de preus aprovada ahir inicialment pel ple va sotmetre’s a un procés d’audiència pública previ a través del web municipal perquè tothom que ho desitgés pogués fer aportacions i suggeriments. El procés d’audiència es va dur a terme del 12 al 26 del passat mes d’abril sense que s’hagués rebut cap comentari.

El servei de recollida de poda s’ofereix als veïns i veïnes que tenen jardí i que generen residus vegetals en les feines del seu manteniment. Cal recordar però, que si s’encarreguen els treballs de jardineria a una empresa especialitzada cal que aquesta es faci càrrec del tractament dels residus generats.

Darrera actualització: 07.05.2021 | 08:33