L’Ajuntament aprova inicialment el pressupost 2024 per import de gairebé 2,4 milions d’euros

Dimecres, 29 de novembre de 2023

Els comptes inclouen l’increment previst de despesa ordinària derivat de noves obligacions legals i dels contractes que s’hauran de treure a concurs l’any vinent

Accedeix a l'àudio de la sessió plenària de novembre per escoltar el debat en aquest enllaç (extern)

L’Ajuntament de Castellví de Rosanes va aprovar dilluns de forma inicial el pressupost municipal 2024, que és de gairebé 2,4 milions d’euros, tant d’ingressos com de despeses. Els comptes reflecteixen la pujada prevista de la despesa ordinària de l’Ajuntament. Per una banda, la derivada de noves obligacions municipals pel canvi de la llei que regula el servei d’atenció domiciliària (SAD) adreçat a les persones amb dependència. I de l’altra, la que vindrà de la pujada de costos en serveis que l’Ajuntament presta a la ciutadania, alguns dels quals s’han de treure de nou a concurs i on es preveu que els preus siguin més alts que els dels contractes vigents, per efecte entre d’altres de la inflació. El pressupost 2024 es va aprovar inicialment amb els únics vots a favor de l’equip de govern d’Endavant Castellví i els vots en contra de Junts per Castellví i Fem Poble-ERC

El regidor d’Hisenda, Joan Carles Almirall, va assenyalar en l’explicació dels comptes que “la despesa corrent, bàsicament el capítol 2, que és el dia a dia, comptant el SAD, ha augmentat respecte del 2023 en 174.000 euros i això vol dir que la pujada que hem hagut de fer d'impostos ve molt relacionada amb aquestes despeses”. Almirall va explicar que l’increment d’ingressos via taxes i impostos s’ha quantificat en 102.000 euros, i que la diferència de despesa fins arribar als 174.000 es cobrirà amb altres ingressos, com per exemple amb la lleugera pujada dels imports provinents de l’Estat i de la Generalitat, i també amb els ajuts extraordinaris aprovats per la Diputació recentment, segons que va afegir l’alcalde, Adrià Camino

Quant al servei d’atenció domiciliària (SAD), Almirall va detallar al ple que amb el canvi de llei aprovat a l’estiu per l’Estat, el nombre d’hores mínimes del SAD per a persones amb dependència ha pujat, i això fa que les despeses per aquest concepte passin dels 35.000 euros que hi havia al pressupost del 2023 a 130.000 euros del pressupost 2024. Segons Almirall, “de mitjana” els darrers anys la Generalitat ha cobert “un 44 de la despesa” del SAD. El regidor d’Hisenda també va avançar que es treballarà amb la resta de grups municipals en un reglament que estableixi un preu públic per al SAD, tenint present que el preu estigui vinculat al nivell de renda i que les persones amb més dificultats econòmiques siguin les que menys hagin de pagar.

En inversions, el pressupost preveu uns 118.000 euros, bàsicament per millorar xarxa d’abastament d’aigua i enllumenat. A part, s’està pendent de subvencions ja demanades per saber si es podran fer més actuacions l’any vinent, especialment a la xarxa d’aigua de Can Sunyer i del Taió

En el debat plenari, la regidora portaveu de Junts per Castellví, Vicky Castellanos Núñez, va indicar d’entrada que “els pressupostos s’utilitzen perquè cada equip de govern apliqui les seves pròpies polítiques. Nosaltres en alguns àmbits potser hauríem coincidit, però en d’altres, no”. Seguidament va qüestionar alguns dels imports consignats al pressupost, començant pel que fa referència a serveis socials en ajudes a necessitats bàsiques, que considera que hauria de ser superior i incloure la quantitat que abans constava separadament com a banc d’aliments. La regidora també va qüestionar els diners previstos de beques de llibres, estudis i altres ajudes a famílies, que són els mateixos que al 2023, i els de les partides de polítiques feministes i via pública, entre d’altres. 

Pel que fa a la formació de Fem Poble-ERC, la seva portaveu, Anna Gil, va lamentar que s’aprovés el pressupost abans que les ordenances haguessin passat de nou a ple per l’aprovació definitiva i s’haguessin resolt les al·legacions als tributs, i va reiterar les crítiques i la posició de la seva formació per l’increment previst d’impostos. Quant a despeses concretes, va recordar que el que s’aprova i el que s’acaba executant del pressupost a vegades difereix i va repassar diferents partides. En inversions, va afegir que “el que nosaltres trobem a faltar” són actuacions com l’adequació de la plaça del Roure i de les plataformes del C. Manel Fernández, i propostes en matèria de patrimoni. Gil també va fer esment, a l’hora d’analitzar els comptes, a les diferències de prioritats i de les maneres de fer de cadascun dels grups municipals.

Almirall, després de les intervencions de les dues portaveus, va insistir en el fet que “la despesa ordinària pujarà el 2024 174.000 euros sense fer res d’especial” per l’impacte del SAD i dels majors costos dels serveis ordinaris, i que si hi ha despeses que s’afegeixen al llarg de l’any és perquè arriben ingressos extraordinaris, ja que es fa contenció de la previsió d’ingressos. Segons que va explicar Almirall, el romanent de tresoreria (estalvis) és actualment de 53.000 euros, però caldria que fos més elevat, i va afegir que “l'Ajuntament està sanejat, però això és un avís per a navegants. I si nosaltres avui no apugem impostos podem entrar en un pla de sanejament en el futur”.
 
Almirall, va insistir que “som curosos amb els ingressos. I si realment en festes ens podem gastar el doble després, i dic després, és que hi ha hagut diners que han entrat d'ingressos extraordinaris, una subvenció, qualsevol altre tipus de cosa que hem pogut destinar a més festes, a arreglar aigua, al que sigui”, va reblar el regidor d’Hisenda, que va respondre després amb més detall sobre les partides comentades per Castellanos Núñez i Gil.

L’alcalde, Adrià Camino, va cloure el debat assenyalant que “és un any complicat perquè tenim moltes incerteses. El SAD s'ha comentat, però n'hi ha moltes més”, i va reiterar la previsió d’augment de costos dels serveis municipals en les properes licitacions per “mantenir un servei exactament igual que el que tenim ara, no intentar millorar ni lligar els gossos amb llonganisses. Augmentaran de cost, segur, n’estic seguríssim”. Per a Camino, en aquest escenari “apujar els impostos és un tema de responsabilitat perquè no sabem què passarà” i “no podem aprovar un pressupost en negatiu”.

Darrera actualització: 29.11.2023 | 13:36