Les ordenances del 2019 preveuen rebaixar el coeficient de l’IBI urbà per contrarestar la pujada del valor cadastral

Dimecres, 24 d'octubre de 2018 a les 00:00

Les propostes per a l’any vinent es van explicar ahir al vespre en audiència pública.

Les ordenances fiscals per a l’any 2019 passaran per ple pròximament, i ahir en audiència pública es va presentar la proposta que es preveu aprovar per al pròxim any. La principal novetat respecte del 2018 és una nova rebaixa del coeficient de l’Impost de Béns Immobles (IBI) urbà per tal de contrarestar la pujada del valor cadastral, segons que va explicar l’alcalde, Joan Carles Almirall.

Les variacions previstes són només en l’IBI, ja que l’impost de vehicles, la taxa d’escombraries i l’impost de construccions quedaran congelats l’any vinent. En el cas de l’IBI urbà, segons que va assenyalar Almirall, malgrat que encara no se sap la xifra exacta de la pujada del valor cadastral dels immobles del 2019, amb les estimacions que els organismes estatals han fet arribar a l’Ajuntament s’ha previst aplicar l’any vinent una rebaixa del 0,0073 en coeficient municipal de l’IBI, per intentar que els rebuts variïn el mínim possible del 2018 al 2019. Així, es passaria d’un coeficient de l’IBI urbà del 0,71 l’any 2018 a un 0,7027 l’any 2019.

Només s’apujarà el coeficient dels béns immobles de característiques especials, canvi que no afecta els veïns i veïnes del municipi sinó només a determinades infraestructures, i que passarà del 0,98 actual a l’1.

Previsions per al 2019 i repàs d’actuacions

L’audiència pública també va servir per fer una pinzellada de les previsions per a l’exercici 2019, que quedaran reflectides durant els pròxims mesos en el pressupost. A grans trets, l’alcalde va fer destacar la reducció del deute de l’Ajuntament, que es preveu que a finals d’enguany sigui de 435.000 euros o, fins i tot, inferior a 300.000 euros si finalment s’opta per amortitzar avançadament part d’un préstec que actualment és vigent. D’aquesta manera, la càrrega de despesa financera de l’Ajuntament es redueix i es poden destinar més recursos a d’altres àrees. En aquest àmbit econòmic, Almirall va explicar també que la justícia ha donat la raó a l’Ajuntament en la reclamació davant d’una entitat financera perquè anul·lés un producte anomenat SWAP que grava les arques municipals. Ara s’està pendent de si la sentència esdevé ferma o l’entitat bancària hi presenta recurs.

L’alcalde també va avançar diferents línies d’actuació que estan en marxa, algunes d’elles gràcies a subvencions de la Diputació o la Generalitat, per tal de fer millores a l’escola vella, als carrers del Taió, al CCR i a diferents infraestructures de la xarxa d’aigua de Castellví, com el dipòsit del C/Núria de Can Sunyer.

Finalment, i pel que fa al balanç del pla de govern municipal, va assenyalar que de les accions previstes per al mandat 2015-2019, per ara se n’han executat 31, n’hi ha 9 més en curs i sis que encara resten pendents.

Darrera actualització: 24.01.2020 | 12:02