Aplec dels Àngels

A la capella del barri dels Àngels de Castellví

L’aplec l’organitza la parròquia de Sant Miquel de Castellví. La tradició d’aquesta activitat es remunta a l’any 1958 i s'hi commemora la festivitat de la Mare de Déu dels Àngels (2 d’agost). Tradicionalment, l’aplec té lloc el mateix dia 2, si s’escau en diumenge, i si no és així, el primer diumenge d’agost, que generalment sol ser després d’aquesta data.

L'Aplec dels Àngels arriba aquest 2022 a la seva 65a edició, i de forma excepcional enguany les activitats es traslladaran a dissabte. L'inici serà a les 19.00h del 6 d'agost. 

  • 19.00h  -  MISSA amb acompanyament musical

Amb Joan Miró (orgue), David Riba (flauta) i Pep Massana (violí), que interpretaran diferents peces.
Es cantaran els Goigs a la Mare de Déu dels Àngels.
Les persones assistents rebran un ramet d’espígol d’obsequi. El gegantó Mossèn Ramon es farà entrar al temple.

  • Durant la missa: activitat INFANTIL de DIBUIX

Les creacions s’ofrenaran a la Mare de Déu dels Àngels.

  • 20.30h CONCERT amb el grup ‘Traç’

Jesús Torrent i Clara Ribatallada. Una guitarra elèctrica i un contrabaix que ofereixen un so propi a partir del jazz, i un repertori de ritmes diversos des dels estàndards al swing i el bolero, passant per la bossa-nova.

  • 21.30h SOPAR de germanor a la fresca

Cadascú amb el seu menjar. Es posaran taules i cadires. Apunteu-vos fins al 3 d’agost a l’Ajuntament (per reservar-vos l’espai).
Durant el sopar, recull fotogràfic de la història dels Àngels (amb fotografies cedides per veïns i veïnes de Castellví i la col·laboració tècnica de l’AEC La Trampolina).

Venda del CÀNTIR COMMEMORATIU del 65è Aplec
RIFA d’una panera durant el sopar

Totes les activitats es faran al barri dels Àngels

Organitza Parròquia de Sant Miquel de Castellví de Rosanes
Col·labora Ajuntament de Castellví de Rosanes

Breu història de l'Aplec dels Àngels

Extracte de l'escrit de la comissió organitzadora del 50è aniversari de l'Aplec dels Àngels amb motiu de l'esmentada efemèride

El 13 d’abril de 1958 va tenir lloc el primer aplec dels Àngels. A les 11 del matí es va celebrar una missa cantada; a les 12 del migdia, ballets a càrrec de l’Esbart Dansaire de Torrelavit i a les 5 de la tarda, el rosari cantats. Una hora més tard, a les 18 hores, es faran jocs de cucanya i festes popular. En el programa del primer aplec dels Àngels es va fer constar que hi havia servei de begudes i venda de coques.

L’acte de l’aplec dels Àngels celebrat el 13 d’abril es va fer arribar a la seva festa plena el 3 d’agost. D’aquesta manera, queda establert que durant la primera setmana del mes d’agost tindrà lloc l’Aplec dels Àngels. Segons la consueta de l’arxiu: “…processó de Castellví de Rosanes fins als Àngels duent la imatge de la Mare de Déu dels Àngels prèviament beneïda a la primera missa a la nova parròquia del poble. Arribada als Àngels i solemne imposició a la nova imatge a l’altar major”.

El Santoral assenyala que el 2 d’agost és la festa de la Mare de Déu dels Àngels. Si tal dia s’escau en diumenge, l’aplec se celebra el mateix dia o bé es passa el primer diumenge del mes d’agost. Nosaltres, els castellvinencs, volem compartir la gran festa de l’aplec que va començar Mossèn Ramon Palomera.

El 5 d’agost del 2007, coincidint amb el 50è aniversari, va ser un aplec molt especial. Es van dur a terme els anys previs dues rehabilitacions importants. La primera, tapar les goteres de dins la capella i arrebossar parets malmeses per la humitat com també diferents parts del sòl, així com la descoberta d’una capelleta a la part esquerra de la nau, entre d’altres. La segona rehabilitació va ser la nova instal·lació elèctrica de la capella. Si aquestes millores s’ha pogut aconseguir són gràcies a les aportacions a través de rifes, paneres, loteria, mones de Pasqua, la venda de càntirs o els subscriptors dels Amics de la Capella.

El campanar tan emblemàtic de la capella, que de la mateixa manera que a la parròquia del casc urbà fa sentir els 30 tocs de campana o batallades un quart abans de qualsevol acte piadós. També ho farem a la capella dels Àngels el dia de la seva festa, per avisar als feligresos que ja s’acosta l’hora de l’ofici solemne.

El lloc és magnífic –com molts vosaltres coneixeu– i poder gaudir de la feina d’aquesta rehabilitació aconseguida amb l’ajuda dels veïns i veïnes del poble, l’Ajuntament de Castellví de Rosanes, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, institucions, empreses i particulars.

És tan senzill com voler que tot continuï, que amb el pas dels anys sigui recordat com l’edifici entranyable de la capella a Els Àngels que va acollir fins l’any 1958 i com a única església del poble de Castellví de Rosanes a totes les persones que assistien als actes litúrgics del moment, que per aquells anys eren molts i molt diversos, batejos, comunions, confirmacions, matrimonis i testes que celebrava l’església durant l’any. La capella dels Àngels també va acollir a parelles de Martorell i pobles veïns que veneraven la Mare de Déu dels Àngels a la seva bonica capella invoquen la protecció de la Verge i escollien la capella dels Àngels per a contraure matrimoni.

La capella dels Àngels és l’únic edifici antic que roman dempeus, ja que del castell de Sant Jaume tan sols en queden pedres enrunades. Per això, volem i hem de conservar la nostra capella edificada fa tants i tants anys pels nostres antecessors, volem encoratjar a les persones que estimen aquest patrimoni del poble de Castellví de Rosanes i a les institucions que regeixen al nostre poble que ens facin costat valorant el que va ser i encara continua com a la primera església que va tenir el poble de Castellví de Rosanes.

És evident que per al manteniment dels edificis antics són necessaris molts diners, però si deixem que el nostre patrimoni perdi valor i no en tenim cura serem els primers en queixar-nos per no haver fet el que calia quan era el moment. Ara nosaltres ho podem evitar. Seria molt lamentable que les properes generacions de Castellví de Rosanes només en tinguessin el record d’una cosa passada fa molts anys. Més o menys el que ara ens passa a nosaltres quan recordem el castell de Sant Jaume.

Actualment hi ha molts pobles a Catalunya que treuen de les runes pedres que acaronaven els seus castells i monuments, així aconsegueixen que aquell poble, vila o ciutat tingui sempre presents les seves arrels.

Les diferents etapes de la vida tenen molt a veure amb maneres de fer i de pensar. Allò que a alguns pot semblar important a d’altres pot ser que ho ignorin i que no sàpiguen on està ubicat aquest o aquell paratge que, d’alguna manera, ens identifica. Mai serà tard per conèixer i aprendre a estimar el nostre bé comú i nascut de la històrica baronia de Castellvell de Rosanes, la capella dels Àngels.

Adreça:

Barri dels Àngels

Darrera actualització: 26.07.2022 | 15:11