Incendi a la zona de Can Sunyer i Valldaina

Dimarts, 13 de juliol de 2021 a les 18:00

Barris desconfinats i retorn del veïnat evacuat al vespre del 14 de juliol

11.00h

Aigua Can Sunyer i Valldaina

Feu-ne un ús responsable. El dipòsit està encara en procés de reomplerta i conté només el 20% de capacitat. A primera hora d'avui 4 camions cisterna han aportat aigua a la instal·lació.

10.20h (dijous 15 de juliol)

El dispositiu de Bombers a l'àrea afectada pel foc seguirà actiu durant tot el dia. Ahir dimecres a la nit es va donar l'incendi per estabilitzat.

Efectius treballant ara mateix a la zona: 41 vehicles i 1 helicòpter. 
No us acosteu a les àrees afectades.
Durant la nit han estat remullant i revisant el perímetre sense que hi hagi hagut cap incidència.

23.00h

Incendi estabilitzat. Veïnat evacuat pot tornar a casa i es desconfinen barris del Taió, Can Sunyer i Valldaina (vegeu notícia ampliada en aquest enllaç).

20.10h

Aigua Can Sunyer i Valldaina

Es restablirà el servei cap a les 20h. Es demana que se'n faci un ús responsable per evitar nous talls. El camió cisterna segueix operatiu davant de la residència.

19.40h

Informació veïnat Taió, Can Sunyer i Valldaina
L'alcalde, Adrià Camino, trasllada un missatge de tranquil·litat als veïns i veïnes del Taió, Can Sunyer i Valldaina.
El focus secundari de prop del Taió està per ara estabilitzat i els esforços d'extinció es concentren en aquesta zona per evitar nous focus secundaris. 
El veïnat evacuat de Can Sunyer i Valldaina ja pot tornar a casa.

Amplieu la informació en aquest enllaç.

18.00h

Informació sobre les tasques d'extinció. Darrera actualització informativa de Bombers de la Generalitat:

Els Bombers de la Generalitat continuen treballant amb 87 dotacions (76 de terrestres i 9 d’aèries) en l’incendi forestal que afecta els termes municipals de Martorell i Castellví de Rosanes, que a les 14.00 h del 14 de juliol es considera estabilitzat pel que fa al 90% de la seva superfície. La tasca realitzada durant aquest matí supera les previsions del cos, doncs ha estat possible augmentar la superfície declarada estabilitzada del 80% al 90% de les 195,7 hectàrees afectades. 
El foc continua actiu en 2 punts del perímetre.

Els dos punts que des d’aquest migdia preocupen els Bombers de la Generalitat i que corresponen al 10% de l’incendi que continua actiu s’estableixen entre l’antiga N-IIa fins al peatge de Martorell a l’Ap-7 i la zona oest de l’incendi, propera a la urbanització El Taió, respectivament. En la segona zona, a més, s’esdevé un barranc que, en cas que el foc s’hi escolés, faria que les tasques d’extinció esdevinguin encara més feixugues. Per això, els esforços de la majoria de les 87 dotacions del dispositiu es concentren en aquests dos indrets, on s’hi treballa amb línies d’aigua, mitjans aeris, maquinària manual i maquinària pesada.

L’altra prioritat del dispositiu consisteix en sufocar immediatament qualsevol punt calent que es pugui detectar i evitar així represes, com la que s’ha donat a primera hora d’aquesta tarda a l’alçada del peatge de Martorell, i ja controlada.

Els esforços es dirigeixen a intentar donar per estabilitzat l’incendi aquest vespre.

Per part dels Bombers de la Generalitat, al dispositiu d’extinció de l’incendi hi prenen part el Grup d’Actuacions Forestals (GRAF), el Grup Operatiu de Suport (GROS), el Grup d’Emergències Mèdiques (GEM), Mitjans Aeris (MAER), als quals es sumen 2 avions d’extinció cedits pel Ministerio de Transición Ecológica; l’Equip de Prevenció Activa Forestal (EPAF) i personal d’una quarantena de parcs de bombers professionals i voluntaris d’arreu del territori. En total, uns 240 efectius.

El dispositiu inclou també la participació d’efectius dels Mossos d’Esquadra, Agents Rurals, policies locals i consistoris del territori afectat, Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), Guàrdia Civil i ADF de la zona.

*Aquesta informació és un extracte de la nota publicada pels Bombers referent a l'operatiu desplegat. La podeu consultar íntegrament a l'enllaç que trobareu en aquesta pàgina.

16.00h

Avis tall aigua a Can Sunyer i Valldaina. S'interromprà temporalment el servei per poder reomplir el dipòsit.

El tall és previst inicialment que pugui durar entre dues i tres hores.

Camió cisterna davant de la resdència per garantir el subministrament en aquestes instal·lacions i a disposició del veïnat que pugui necessitar aigua.

Actualització migdia 15.00

Segueix l'ordre de confinament del Taió, Can Sunyer i Valldaina 

90% del perímetre estabilitzat  aproximadament. 
Els esforços se centren aquesta hora central del dia en evitar que el vent activi algun dels focus i mantenir el perímetre. S'han afegit més Bombers a les tasques d'extinció respecte d'aquest matí. 

No hi ha canvis respecte a la situació per als veïns. S'actualitzarà al vespre la informació per al veïnat del Taió, Can Sunyer i Valldaina en funció de l'evolució dels treballs dels Bombers. 

Els veïns i veïnes evacuats han estat informats de la situació actual per l'alcalde de Castellví, acompanyat dels de Sant Andreu i Martorell, en una reunió aquest migdia. Aquests veïns dinaran al restaurant de Can Sunyer, on es recolliran les necessitats que puguin tenir de cara a les pròximes hores. 

Superfície afectada provisional estimada 225ha.
Agents Rurals investiguen causes de l'incendi i apunten que podria deure's a una negligència. 

Tallades la N-IIa i part de la C-243b (carretera vella a Martorell).

No us acosteu a prop del perímetre de foc.
Feu cas a les indicacions de les autoritats i forces i cossos d'emergències.

12.20h

Es mantenen ordres de confinament a Can Sunyer, Valldaina i el Taió.

La superfície provisional afectada és de més de 200ha segons informació dels cossos d'emergències. Desenes de mitjans terrestres treballant i onze aeris.

S'habilitarà espai per dinar al restaurant de Can Sunyer per a les persones evacuades de les seves cases. Responsables municipals estan en contacte i acompanyant els veïns i veïnes afectats.

Dispositius municipals de diferents àrees activitats per atendre l'emergència.

09.30h (14 de juliol)

Es manté ordre de confinament al Taió

Es manté ordre de confinament a Can Sunyer i Valldaina

Durant la nit han estat treballant gairebé 70 mitjans terrestres i 286 bombers. Amb la sortida de sol ja s'han reincorporat els mitjans aeris.

S'està treballant en dos àmbits. Un més pròxim al Taió i un altre més pròxim a Can Sunyer.
NO consten afectacions greus en cases ni tampoc persones ferides segons Bombers. 
NO us acosteu a prop del perímetre de foc. Feu cas de les indicacions dels cossos de seguretat.
S'amplià informació al llarg del matí.

23.55h
Tall d'aigua a Can Sunyer per garantir el subministrament dels Bombers per a feines d'extinció durant la nit.

Agbar ha instal·lat un camió camió cisterna per subministrar aigua als veïns i veïnes de la part baixa de Can Sunyer. El camió és a l'alçada de Sant Llorenç de Morunys, 12.
Es garantirà el subministrament a la residència de gent gran.

Es manté ordre de confinament del Taió
Es manté ordre de confinament de Can Sunyer i Valldaina

23.10
Es manté ordre de confinament del Taió
Es manté ordre de confinament de Can Sunyer i Valldaina

Darrera informació dels Bombers (nota informativa de l'operatiu a les 22.30h)
Els Bombers de la Generalitat continuen treballant en l’incendi forestal que afecta els termes municipals de Martorell i Castellví de Rosanes i que, segons el Cos d’Agents Rurals, ha afectat ja una superfície de 152 hectàrees. D’aquestes, 107 corresponen al terme municipal de Martorell i 46 a Castellví de Rosanes. 
L’incendi s’ha declarat avui 13 de juliol a les 16.12 h i a les 22.00 h hi treballaven 68 dotacions terrestres. 
Els 13 mitjans aeris que hi havia a la zona s’han hagut de retirar coincidint amb l’ocàs.

L’incendi continua actiu, tot i que un 60% d’ell es considera estabilitzat. Al llarg de la pròxima nit, els Bombers concentraran tots els esforços per estabilitzar el 40% restant, corresponent al flanc esquerre (el més pròxim al Taió).

En declarar-se l’incendi a mitja tarda, el foc ha quedat inicialment frenat pel vent de Ponent dalt de la serra de l’Ataix, però després l’entrada de la marinada ha fet que les flames tornessin a avançar amb força en direcció a l’AP-7 i llançant focus secundaris que han travessat l’autopista i aquesta s’ha hagut de tallar al trànsit. Tot i això, i segons informa el Servei Català de Trànsit, a les 22.00 h la circulació estava restablerta en els trams de via afectats, tot i que la congestió de trànsit es mantenia a l’alçada de Martorell.

Els Mossos d’Esquadra han evacuat diverses cases dels carrers Tarragona i Girona i tres cases més aïllades a tocar de la zona on ha començat l’incendi, a Castellví de Rosanes. En total, una trentena de persones han hagut d’abandonar casa seva per precaució, segons els Mossos d’Esquadra.

Els efectius municipals de diferents àrees activats aquesta tarda i els regidors i regidores de l'Ajuntament segueixen mobilitzats per atendre l'emergència.
L'alcalde, Adrià Camino, ha assistit a la reunió operativa sobre l'incendi d'aquest vespre al Centre de coordinació. També la regidora de Seguretat Ciutadana, M. Carmen Pérez.

22.15
Es manté ordre de confinament del Taió
Es manté ordre de confinament de Can Sunyer i Valldaina

Els veïns i veïnes desallotjats de Can Sunyer i Valldaina es reallotgen en hotels de Sant Andreu de la Barca i Martorell per passar la nit d'avui.

L'alcalde, Adrià Camino, ha assistit a la reunió operativa sobre l'incendi d'aquest vespre al Centre de coordinació. 
Els efectius de brigada, guàrdia i administració i responsables municipals activats aquesta tarda segueixen mobilitzats per atendre l'emergència.

21.20h
Es manté ordre de confinament del Taió
Es manté ordre de confinament de Can Sunyer i Valldaina

L'incendi ha afectat de moment, segons els Agents Rurals 152 hectàrees. D'aquestes 46 de Castellví de Rosanes i 151 de Martorell.
Dispositius municipals activats des de l'avís del foc; brigada mobilitzada, guàrdia municipal també. Equips de coordinació municipals activats. Es mantenen els dispositius de suport activats per atendre els veïns i veïnes de Can Sunyer i Valldaina dels 45-50 domicilis que han hagut de ser evacuats.

20.40h
Es manté ordre de confinament del Taió
Es manté ordre de confinament de Can Sunyer i Valldaina

- Tanqueu portes i finestres
- Si viviu amb gent gran, infants o persones amb problemes respiratoris, feu seguiment del seu estat de salut

El foc ha calcinat ja més de 126 hectàrees, segons fonts de la Generalitat.
Ara mateix hi treballen 66 dotacions terrestres i 13 mitjans aeris, segons Bombers.

Es mantenen els dispositius activats per atendre els veïns i veïnes de Can Sunyer i Valldaina dels 45-50 domicilis que han hagut de ser evacuats.

20.20h
Ordre de confinament preventiu del barri del Taió
Tanqueu portes i finestres
Si viviu amb gent gran, infants o persones amb problemes respiratoris, feu seguiment del seu estat de salut

Es manté l'ordre de confinament dels veïns i veïnes de Can Sunyer i Valldaina. 

19.20h
Es manté l'ordre de confinament dels veïns i veïnes de Can Sunyer i Valldaina. Romangueu a casa amb les finestres tancades.
S'han evacuat uns 45-50 domicilis al llarg de la tarda de la part més alta d'aquests barris per indicació dels cossos d'emergències. 
Espais d'acollida al Centre Cívic de Can Sunyer i Valldaina i a la zona de l'ermita de Sant Andreu de la Barca. Responsables de l'Ajuntament de Castellví de Rosanes donen suport en aquests punts.
Suport també de Protecció Civil del municipi veí de Sant Andreu de la Barca.

18.49h
Es manté l'ordre de confinament a Can Sunyer i Valldaina
Nou balanç provisional d'hectàrees cremades segons informació dels Agents Rurals: 87. D'aquestes, 18,5 del terme de Castellví i 68,5 del terme de Martorell. La majoria són de terreny forestal.
Circulació per la AP-7 tallada.

18.20h
Es manté ordre de confinament de Can Sunyer i Valldaina
Balanç provisional per part dels Agents Rurals de 20ha cremades entre els termes de Castellví de Rosanes i Martorell
El foc s'ha iniciat a les 16.12h segons informa Bombers.

17.56h
Es manté l'ordre de confinament dels dos barris.
Tanqueu portes i finestres
Feu seguiment de l'estat de salut d'infants i gent gran

17.50h 
El Centre Cívic de Can Sunyer i Valldaina s'habilita com a punt d'informació provisional amb personal de l'Ajuntament.
No us hi adreceu en cas que no sigui imprescindible.
Feu cas de les indicacions dels Bombers que puguin donar a peu de carrer i dels missatges de l'Ajuntament.

26 mitjans terrestres i 9 mitjans aeris a lloc, segons els Bombers.

17.20h
Ordre de confinament dels dos barris. Romangueu a casa
12 vehicles terrestres i 5 mitjans aeris
Dispositius municipals activats, brigada mobilitzada, guàrdia municipal.
Equips de coordinació municipals activats.

16.58h
Incendi forestal pròxima Can Sunyer i Valldaina
S'ampliarà informació

Darrera actualització: 19.08.2021 | 11:31